In tien jaar tijd is het geïnstalleerd vermogen van duurzame elektriciteit wereldwijd verviervoudigd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in opdracht van de Verenigde Naties is uitgevoerd. 

Sinds 2010 is er wereldwijd voor bijna 2,35 biljoeneuro aan groene energiecapaciteit geplaatst, waarbij zonne-energie het leeuwendeel van het vermogen voor haar rekening neemt. Aan het eind van dit jaar zal er voor ruim 1650 gigawatt aan duurzaam geïnstalleerd vermogen staan (grote waterkrachtcentrales uitgezonderd). Tien jaar geleden was dat nog 414 gigawatt.

De cijfers komen uit een rapport dat de wereldwijde trends in duurzame energie-investeringen in kaart brengt. Het rapport verscheen donderdag 5 september, in de aanloop naar de VN-klimaattop die later deze maand in New York plaatsvindt.


Aandeel duurzaam stijgt

De helft van alle investeringen in duurzame energie ging naar zonne-energie. Het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen nam daarmee toe van 25 gigawatt begin 2010 tot naar verwachting 663 gigawatt aan het einde van dit jaar - genoeg om aan honderd miljoen Amerikaanse huishoudens van duurzame zonnestroom te voorzien, op dagen dat de zon schijnt.

Dankzij de investeringen stijgt ook het aandeel duurzame energie in de totale energiemix. In 2018 was 12,9 procent van alle opgewekte stroom duurzaam, tegen 11,6 procent een jaar eerder. Daarmee werd alleen al vorig jaar naar schatting 2 miljard ton CO2-uitstoot vermeden, stellen de samenstellers van het rapport. Dat is aanzienlijk: de totale uitstoot van de energiesector wereldwijd was afgelopen jaar 13,7 miljard ton.
 

Het wereldwijd geïnstalleerd vermogen van zonne-energie overstijgt dat van alle andere duurzame energiebronnen bij elkaar, grote waterkrachtcentrales uitgezonderd. 


Kosten duurzaam dalen

Zonne-energie is inmiddels de belangrijkste bron van elektriciteit. De totale energiecapaciteit is aan het einde van dit jaar circa 2366 gigawatt, waarvan zon het meeste levert (638 gigawatt), gevolgd door kolen (529 gigawatt), wind (487 gigawatt) en gas (438 gigawatt).

De kosten van duurzame energie zijn het afgelopen decennium bovendien sterk gedaald. Het opwekken van zonne-energie is sinds 2010 liefst 81 procent goedkoper geworden, windenergie aan land is 46 procent goedkoper geworden en windenergie op zee 44 procent.
 

De afgelopen tien jaar is de energiemix duurzamer geworden. 


Tempo verder opvoeren

'Investeren in duurzame energie is investeren in een duurzame en winstgevende toekomst, zoals dit decennium van enorme groei laat zien', zei directeur Inger Andersen van het VN-Milieuprogramma, dat het onderzoek liet uitvoeren. Volgens Andersen is het echter nog veel te vroeg om achterover te leunen. 'De totale uitstoot van de energieproductie is in tien jaar tijd 10 procent toegenomen. Willen we de internationale duurzaamheidsdoelstellingen halen, dan zal het tempo nog flink omhoog moeten', zei Andersen in een persbericht.


China koploper

China gaf de afgelopen tien jaar het meeste geld uit aan nieuwe, duurzame energiebronnen: 682 miljard euro. De Verenigde Staten volgen met 320 miljard euro op de tweede plaats. Europa investeerde sinds 2010 bij elkaar 629 miljard euro. Duitsland (161 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (110 miljard) namen daarbij het leeuwendeel voor hun rekening. 
 

Van alle landen investeert China het meest in duurzame energie. 

Foto: Depositphoto's

Graphics: VN-Milieuprogramma / FS / BNE