Fijner hechten na operaties verkleint de kans op complicaties en ­minimaliseert littekens. Dat kan straks snel en precies met een hecht­instrument van het Nederlandse bedrijf ­Mellon Medical.
 

Na een operatie wordt de buikwand standaard gehecht met big bites, hechtingen met een onderlinge afstand van circa tien millimeter. Uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van het Erasmus MC blijkt dat hechten met small bites, die vijf tot zeven millimeter uit elkaar liggen, minder complicaties oplevert en een beter resultaat.

Dit is echter tijdrovend, want de gekromde naald moet netjes recht door het weefsel gaan en steeds worden overgepakt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Hechtinstrument als eetstokjes

Het hechtinstrument Switch van Mellon Medical heeft twee bekjes die de chirurg net als eetstokjes met één hand naar elkaar toe kan bewegen. Met die beweging wordt een rechte naald van het ene naar het andere bekje overgezet, terwijl de chirurg de andere hand vrij heeft voor het positioneren van het te hechten weefsel.

Hierdoor gaat het hechten twee keer zo snel en met meer precisie. Door de goede kwaliteit van de hechting zal het aantal littekenbreuken na operaties in de buikwand naar verwachting halveren.


Preklinische studies in Erasmus MC

Mellon Medical gaat het hechtinstrument de komende tijd verder doorontwikkelen binnen een consortium met onder meer het Erasmus MC.

Daarvoor is vanuit het Europese Eurostars-programma een subsidie beschikbaar gesteld. Er zullen meerdere prototypen worden gemaakt en getest. Naar verwachting wordt dit jaar nog gestart met de eerste preklinische studies in het Erasmus MC.

Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Mellon Medical