Het Duitse Solarworld neemt een zonnepaneel in productie dat twintig procent meer vermogen levert. De winst komt vooral door dunnere elektroden.


De bovenste elektrode van het zonnepaneel is nog maar 40 μm breed.

Het paneel is het resultaat van een driejarig onderzoeksproject dat SolarWorld samen met onder meer toeleveranciers en het Fraunhofer-Institut uitvoerde. De Duitse overheid financierde het project voor de helft met een bedrag van tien miljoen euro.

Het gaat om een veel toegepast type paneel, dat bestaat uit zestig cellen en aan de onderkant een siliciumnitride laag heeft die niet geabsorbeerd zonlicht terugkaatst de cel in. De standaardopbrengst van dit paneel ligt rond 250 W, het nieuwe paneel levert 300 W, zo heeft keuringsinstantie TÜV  vastgesteld.

De winst is vooral toe te schrijven aan de dunnere elektroden bovenop het halfgeleidermateriaal, zodat het door de zon beschenen oppervlak groter is. Een nieuw productieproces – details daarover wil SolarWorld nog niet kwijt – maakt de geleiders nog maar 40 μm breed. Ook verbeterde reflectie-eigenschappen van de onderkant en van het bovenste glas dragen bij aan het hogere rendement.

De levensduur van het paneel is verbeterd door nu ook aan de onderkant een 2 mm glasplaat aan te brengen, zodat het paneel volledig is afgesloten. TÜV garandeert dat het paneel dertig jaar werkt. Het productieproces is ook onder handen genomen, waardoor de kosten een derde lager zijn.