Optimistisch en realistisch over duurzaamheid
Kijk je goed om je heen, dan zie je dat de natuur het antwoord heeft. Het boek Zo kan het ook geeft een realistische en vooral optimistische kijk op duurzaamheid.
Jarenlang ging het onderwerp duurzaamheid gepaard met doemverhalen. Als we niet duurzamer gingen leven, zouden we de wereld de vernieling in helpen, was de tendens. Volgens Jaco Appelman, Mireille Langendijk en Anoek van der Leest is deze negatieve insteek misschien wel de reden waarom het duurzaamheidsbeleid de afgelopen vijftig jaar niet succesvol was.
Natuur als inspiratiebron
In hun boek Zo kan het ook kiezen de auteurs voor een optimistischer geluid over duurzaamheid. Ze proberen de lezer anders te laten kijken naar onderwerpen als voedsel, energie en infrastructuur. Hiervoor gebruiken ze de natuur als inspiratiebron. Het boek zit vol met verleidelijke beelden van natuurfenomenen. De beelden zijn niet nieuw, maar de begeleidende tekst biedt een nieuwe kijk.
Hoe maken we efficiënte infrastructuren? De gele slijmschimmel weet misschien wel het antwoord (zie foto hieronder). In korte tijd kan deze schimmel de meest efficiënte weg naar voedsel vinden.
De gele slijmschimmel
Met havervlokken bouwden onderzoekers Tokyo en omliggende steden op schaal na, om vast te stellen of de schimmel dezelfde netwerken aanlegt als het spoorwegnetwerk dat er nu ligt. Dat bleek het geval: de suggestie die de schimmel deed, lag dicht bij het al door mensen ontwikkelde netwerk.
Dus misschien kunnen we voortaan te rade gaan bij deze schimmel voor we nieuwe wegen aanleggen.
Boxershorts van overhemden
Volgens de auteurs zijn we al een eind op weg om de wereld duurzamer te maken. De beelden van innovatieve initiatieven, die de natuurbeelden afwisselen, laten een actieve gemeenschap zien die zich volop inzet voor een duurzame wereld.
Circulaire gebouwen met groene wanden zijn steeds meer in opkomst. Watersystemen verbeteren het rioolwater om waterleven te creëren. Nieuwe boxershorts worden gemaakt van oude overhemden. De diversiteit aan voorbeelden is groot, waardoor er voor ieder wat wils is.
Het werkt aanstekelijk om zowel jongeren als ouderen gepassioneerd bezig te zien met duurzaamheid. Zo vinden de auteurs een evenwicht tussen hypothetische, idealistische dromen en meer praktische oplossingen.
Openingsfoto: shutterstock