Oogsten op de vluchtstrook
In een video presteert de maker en hoofdpersoon het om platina te winnen uit stof dat hij heeft verzameld op de vluchtstrook van een snelweg. Daar zou wel eens platina uit katalysatoren in kunnen zitten, was zijn achterliggende idee.
Die man bleek Cody te heten. In de video’s op zijn kanaal Cody’s Lab speelt hij met techniek en doet hij werkelijk alles wat hij leuk vindt. Zo is er een subserie over het in ere herstellen van een loodmijn op de ranch van zijn ouders in Utah. Hij begon de ingestorte ingang weer vrij te maken en probeert nu met explosieven de mijngang weer uit te breiden. Episodes verschijnen ongeveer eens per maand.
Een andere serie gaat over bijen houden en weer een andere over Mars One, het enkele-reis-naar-Mars-project van de Nederlander Bas Lansdorp. Cody’s kanaal bestaat
al jaren en is uitermate succesvol. Video’s krijgen altijd honderdduizenden views en vaak miljoenen.
Even googelen helpt om erachter te komen wie Cody is. Hij blijkt Cody Reeder te heten en verdient 1500 dollar per maand aan donaties op Patreon.com, de site die makers van ‘content’ helpt met collecteren. En ook vond ik zijn sollicitatievideo voor Mars One: hij is een van de honderd overgebleven kandidaat-astronauten.
In de meeste shots in die video hangt hij ondersteboven, en de camera ook. Dat levert verrassende effecten op, zoals een steekvlam die voor de kijker naar beneden uitbarst. Cody stelt in die video dat hij zowat alles kan maken of repareren. Het moet gezegd: de tientallen video’s op zijn kanaal staven dat.
Maar goed, dat platina. Het mooie is dat Cody elke stap toont en uitlegt. Hij rekent uit dat per mijl van de betreffende snelweg ongeveer een ounce, ofwel 28,35 g, platina per jaar wordt uitgestoten.
Het bij elkaar geveegde stof wordt gezeefd tot nóg fijner stof. Daarvan wordt 150 g gemengd met natriumcarbonaat, borax, loodoxide en bloem (zie de video zelf voor informatie over de functies van die stoffen) en verhit in een oven. Dat leidt tot een plak lood waarin eventueel platina opgelost zou moeten zitten.
In twee volgende stappen wordt dit gezuiverd tot een minuscuul kraaltje edelmetaal (enkele tienden van een millimeter in doorsnee). Door chemische analyse toont hij dan aan dat dit kraaltje platina en palladium bevat, naast waarschijnlijk zilver en sporen iridium en ruthenium.
Ten slotte schat hij aan de hand van de omvang van het kraaltje (dat hij wel kon opmeten, maar niet wegen) dat de 150 g gezeefd stof voor bijna 7 ppm uit edelmetaal heeft bestaan. Zelfs als dat maar voor de helft platina is, is dat de goede orde van grootte voor een winbaar erts. Tijd om de wegen te gaan stofzuigen, zou je zeggen. Met dank aan Cody, de filmer, bijenhouder, mijnwerker, analist en aspirant-astronaut.
tekst Herbert Blankesteijn