Om de materialen in gebouwen na de sloop te recyclen, moet je wel weten hoeveel materiaal er is, en waar in het gebouw het zit. Daarvoor is er nu het Madaster, een nieuw online platform dat vandaag in Amsterdam werd gelanceerd. Op dit openbaar toegankelijke platform worden de materiaalpaspoorten van gebouwen opgeslagen.


Het Madaster is een idee uit de koker van architect en duurzaamheidsgoeroe Thomas Rau. ‘Een nuttig materiaal verandert in afval, een proces waarbij het zijn identiteit kwijtraakt. En omgedraaid: een materiaal krijgt weer waarde als je weet wat het is en waar het zit.’

Een materialenpaspoort van een gebouw maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Daarnaast bevat het paspoort informatie over de kwaliteit van de materialen en hun locatie. Dat maakt om te beginnen het terugwinnen van materialen bij de sloop een stuk handiger. Daarnaast is het voordelig voor de eigenaar, die een gebouw niet meer hoeft af te schrijven naar nul; hij eindigt immers met de ruwe materialen, die ook waarde hebben. Een sloopklaar gebouw is zo een opslagplaats voor nuttige materialen geworden.
 

Simpel uploaden

De moderne manier van het ontwerpen en uittekenen van gebouwen – in 3D op de computer – zorgt ervoor dat het opstellen van een lijst met materialen eenvoudig is. De meeste architecten en constructeurs werken tegenwoordig met een BIM-model (Building Information Model), dat als het goed is zoveel mogelijk details over een gebouw bevat. Het volstaat om een bestand met het BIM-model te uploaden naar het onlineplatform.

Daaruit rollen met een druk op de knop lijsten met hoeveelheden materialen, zo bleek vandaag tijdens een demonstratie tijdens de lancering van het Madaster in Amsterdam. Aan de verschillende materialen wordt een prijs toegekend, die kan worden geüpdatet met actuele marktinformatie. Het indexeren van materialen zal lastiger zijn voor oudere gebouwen, waarvan alleen bouwtekeningen op papier bestaan.
 

Materialenbalans updaten

Ook kan de software overweg met gebouwen die deels worden gesloopt en vervolgens opnieuw worden opgebouwd. Dat demonstreerde Pablo van den Bosch, projectleider bij Madaster, aan de hand van het nieuwe gebouw van Liander in Duiven, een project van RAU Architecten (zie ook ons artikel 'Nieuw kantorencomplex met 80 % hergebruik'). Dat is een van de eerste gebouwen ter wereld met een materialenpaspoort. De materialenbalans van het gebouw werd in de verschillende fases van de (ver)nieuwbouw steeds geüpdatet.
 

Voor iedereen

Thomas Rau

Het Madaster wordt het online platform waar alle materialenpaspoorten van gebouwen zijn opgeslagen, te raadplegen door iedereen, van vastgoedhandelaren tot ambtenaren tot burgers die een huis willen kopen. Achter het Madaster (de naam is een knipoog naar het kadaster van de overheid) zit een stichting zonder winstoogmerk. ‘Ik kan me voorstellen dat op termijn de overheid het beheren van het Madaster overneemt, maar we hadden geen zin meer om te wachten en zijn maar gewoon begonnen’, aldus Rau.
 

Informatie uit de markt

Het Madaster krijgt de steun van een aantal bedrijven die nu al het nut ervan inzien, waaronder belegger in winkelvastgoed Redevco en bouwbedrijf VolkerWessels. Het online platform bestaat nu in ruwe vorm, maar voor de verdere ontwikkeling zoekt het Madaster nog bedrijven die zowel financieel kunnen bijdragen als input leveren voor het platform. Rau: ‘We hebben meer informatie nodig uit de markt om het platform te finetunen.’


De komende maanden werken de betrokkenen hard aan het perfectioneren van het Madaster (zie ook het persbericht). De publieke lancering van het platform vindt plaats op 29 september in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord.


Openingsbeeld gebouw van Liander, naar een ontwerp van RAU Architecten