Een oud remisestation in Manhattan, New York wordt binnenkort het eerste ondergrondse park ter wereld. Dankzij techniek die met spiegels en glasvezel daglicht in de tunnel brengt moet het net zo zonnig worden als bij een bovengronds park.

Het park, dat de naam Lowline kreeg, is al een tijd in ontwikkeling. De techniek om de zon ondergronds te krijgen is inmiddels getest in hangars, maar vereist volgens het ontwerpbureau nog behoorlijk wat stappen om bruikbaar te worden. Het zonlicht wordt in de drukke straten van New York, boven de voetpaden, gereflecteerd door concentratiespiegels. Die sturen een gefocuste bundel naar collectoren op straatniveau, die de hele dag de zon volgen. Die panelen geven het zonlicht door aan een glasvezelnetwerk dat vervolgens in koepelvormige lichtkappen het zonlicht ondergronds uitstraalt. De lichtkappen worden zo opgehangen dat een illusie van natuurlijk licht ontstaat.

Hoewel er een al een paar kleinschalige tests zijn gedaan, moet de techniek zich nog bewijzen. Zo is het onduidelijk hoeveel zonlicht er precies wordt doorgegeven en of het genoeg is om planten te laten groeien. Bovendien moet het geheel ook werken in de herfst en winter, als de zon minder vaak schijnt. Designbureau Raad studio wil dit onderzoeken met het geld dat ze op dit moment ophalen via crowdfunding. Het doel is 200.000 dollar om een testlab op te zetten.

Het project haalde eerder al 150.000 dollar op en kreeg bekendheid dankzij een tentoonstelling over het idee. Verschillende lokale politici hebben hun steun al uitgesproken voor het idee, mits de studio kan aantonen dat het ook echt praktisch werkt. Dat zullen ze tot het voorjaar van 2016 gaan testen; daarna zou de aanleg van het park kunnen beginnen, mits alle techniek naar behoren blijkt te werken; volgens de planning kan het park dan in 2018 openen.

De lichtinstallatie voordat hij in het plafond verdwijnt; de buizen bovenop bevatten de glasvezels.

Foto's credit: Raad studio