Vijf groepen jonge ingenieurs pitchen hun idee om de Olympische Spelen in 2028 in Nederland werkelijkheid te maken.

De Olympische Spelen in Nederland, precies honderd jaar na de vorige editie in 1928. Het is een droom die sinds een paar jaar politiek dood is, toen Den Haag besloot geen nominatie na te jagen. Maar genoeg mensen denken er nog steeds aan. Zo ook de ingenieurs van verschillende bedrijven die tijdens een bijeenkomst van de jongerentak van NLingenieurs, onder de titel Doe en Durf, het publiek vertellen hoe zij, vanuit technisch perspectief, de spelen willen verrijken.

Want dat de politiek de Spelen liet vallen kwam niet uit het niets. Ze waren te duur, te ingrijpend in de Nederlandse infrastructuur en ze zouden te weinig opleveren.

Dat dat niet per se zo hoeft te zijn, laat bijvoorbeeld de pitch van Grontmij zien. Het bureau presenteert meer een manier van denken dan een bouwproject, waarbij alles op hergebruik gericht is. Wat als, zo denkt het bureau, we de stadions bouwen van spullen waarvan we van te voren al weten dat ze na de spelen hergebruikt gaan woorden. Stadionbalken als brugophangingen, bijvoorbeeld. Of de tribunes in kleine secties opbreken en neerzetten bij kleinere verenigingen en evenementen? Het zijn kleine ideeën, maar alles bij elkaar is zo een heel stadion te bouwen dat na het gesport een doel vindt. Voorwaarde is wel dat iedereen, ook de afnemers van de stadiondelen, van te voren aan boord is. Dat is wat Grontmij voor ogen heeft om de spelen betaalbaar maken.

Het is een concreet, ogenschijnlijk haalbaar plan. Een schril contrast levert de pitch van Antea, dat groots en opmerkelijk inzet: niet de Spelen van 2028, maar van 2030. De Winterspelen dus, georganisiseerd in een Dutch Dome. Deze vinding, een op zee gebouwde koepel die zelfvoorzienend is, moet de wereldbevolking redden van voedseltekort. Op zee is genoeg ruiimte, en met de Nederlandse landbouwkennis kunnen we in kassen tonnen voedsel produceren. De Spelen zouden als showcase van de werking van de Dutch Dome kunnen dienen: in het gematigde Hollandse klimaat kunstmatig temperaturen van ver onder nul produceren voor de skihellingen en bobsleebanen.

Het klinkt economisch onhaalbaar, maar de pitchers verzekeren dat dat niet zo is. Met zee- en zonne-energie is er geen extra brandstof nodig, en als de tuinbouwinnovatie blijft groeien produceren onze kassen genoeg om ook de Dutch Dome mogelijk te maken.

Cultuuromslag
Winnaar van de bijeenkomst wordt uiteindelijk Fugro, met een idee dat zowel haalbaar als innovatief is. In ieder geval binnen de bouw; Fugro stelt namelijk voor om  goed inzicht te geven in de risico's van projecten. Dat betekent niet alleen een cultuuromslag in de branche, er is ook nieuwe communicatie voor nodig. Om risico's goed in te schatten is immers een technische expertise vereist. Fugro ontwikkelt nu een web-portaal met de naam GeoRiskPortal, waarop de technische details tot een overzichtelijke visualisatie leiden, waarin de risico's van een project met een kleurcode worden aangegeven. Zo'n overzicht zorgt ervoor dat de beslisser de risico's beter kan inschatten.

De link met de Spelen is misschien dun, de jury waardeerde wat het idee voor de bouwsector kan doen. Wellicht ook omdat het zo eenvoudig is op te zetten, en toch veel kan veranderen. Straks is elk bouwproject op pc, smartphone of tablet te volgen. 'Eind dit jaar zouden we al een conceptversie kunnen gebruiken bij een project. De komende twee maanden richten wij ons op de vertaling naar begrijpelijke datavisualisaties om besluitvorming te verbeteren. Zo slaan we een brug tussen technici en niet-technici', vertelt Remon Pot, een van de vier Fugro teamleden. Naast Pot bestond het team uit Cees Schaap, Paul Kivit en jongNLingenieurs-bestuursvoorzitter Mark van der Valk.

Het idee kan volgens Pot leiden tot een cultuuromslag in de branche, waarbij risico-communicatie en omgevingsmanagement centraal staan. ‘Op tijd en binnen budget, dat was ooit de norm en daar moeten we weer naar toe. Alleen als we beter gaan communiceren over (geotechnische) risico’s zal het inzicht van de ingenieur weer leidend worden in het besluitvormingsproces. Met slimme sensoren kunnen we ontwerpen optimaliseren, kosten besparen en risico’s voor de omgeving beperken.’ Een kolfje naar de hand van elke bestuurder natuurlijk.

Lead image: Voorbeeld van de visualisaties die GeoRiskPortal maakt.
Credit: Frontwise