Het handmatig aanbrengen van groeven in nat beton om de hechting te verbeteren tussen verschillende lagen is risicovol, tijdrovend en duur. Een nieuwe robot kan dit klusje overnemen voor een sneller, goedkoper en consistenter resultaat.

 

Het Zuid-Koreaanse robotbedrijf Itone ontwikkelde de betonrobot Conit Runner samen met bouwbedrijf Posco E&C. De robot is licht­gewicht, compact en wendbaar uitgevoerd om autonoom over het natte beton en tussen de ijzer­en bewapeningsstaven te kunnen doorrijden. De robot is slechts veertig centimeter breed, vijfentwintig centimeter hoog en een halve meter lang. Het gewicht bedraagt tien kilogram.

De robot meet eerst zelfstandig de hardheid van het gestorte beton. Dat moet sterk genoeg zijn om de robot te dragen, maar zacht genoeg om er groeven in aan te brengen. Daarvoor heeft de robot voor en achter brede wielen met een gegolfd patroon. Daarmee rijdt de robot met een maximumsnelheid van zestien kilometer per uur over het natte beton en brengt groeven aan van minimaal zes millimeter diepte.

De Conit Runner opereert autonoom op basis van het digitale gebouwmodel en heeft een aantal sensorsystemen om bewapenings­staven en andere obstakels te vermijden: een ­lidar-radarsysteem, sensoren op ultrasoon geluid en camera’s. Daarnaast is de robot uitgerust met een speciale sensor die tijdens het rijden onder meer de versnelling, oriĂ«ntatie en hoeksnelheid bepaalt om waar nodig te corrigeren.

Volgens de ontwikkelaars vermindert de Conit Runner de tijd om groeven aan te brengen met 85 procent. Bovendien is door de consistent aangebrachte groeven 30 procent minder bewapening in het beton nodig. Dit scheelt materiaal en arbeid die de investering in een Conit Runner meer dan terug zouden verdienen.

 

Foto: Itone

While playing this video, external contents are loaded and you may be tracked by the inital content provider.

CONIT Runner is a robot designed for construction sites,  indentations on wet concrete surfaces