Nieuwe iPhone heeft speciale chip voor AI
In de nieuwste iPhone, de iPhone X, zit een speciale processor die bedoeld is voor toepassingen met kunstmatige intelligentie. Deze zogeheten neural engine zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het herkennen van beelden en stemmen sneller gaat en minder batterij kost.
De neural engine van de iPhone X maakt deel uit van een nieuwe processor in de telefoon, de A11-processor. Dit onderdeel van de processor bevat kunstmatige neurale netwerken, die bij uitstek goed zijn in dingen als beeldherkenning en voice recognition. De A11-processor is dual-core (en heeft dus twee processoren) en kan volgens Apple 600 miljoen berekeningen per seconde uitvoeren.
De nieuwe iPhone gebruikt beeldherkenning bijvoorbeeld om alleen de rechtmatige gebruiker toegang te geven tot het apparaat: die maakt een foto van zijn of haar gezicht en na een razendsnelle analyse van deze selfie wordt de telefoon ontgrendeld.
Siri
Het herkennen van stemgeluid speelt al jaren een belangrijke rol voor Apples persoonlijke assistent Siri. Je kunt je telefoon vragen stellen en opdrachten geven. De kwaliteit van Siri is in de afgelopen jaren al omhoog gegaan, mede doordat Apple hiervoor neurale netwerken is gaan gebruiken. Die draaiden tot nu toe echter op de hoofdprocessor en de grafische processor van de telefoons. Nu is er een speciale processor voor ingericht. Daardoor zal het herkennen van beelden en geluiden tegelijk sneller gaan én minder energie kosten, zodat de batterij minder snel leegloopt.
Augmented reality
Behalve voor de toegang tot de telefoon is snelle beeldherkenning ook cruciaal bij augmented reality-toepassingen. Die vragen namelijk van een telefoon dat die binnen een fractie van een seconde de omgeving kan analyseren – welke voorwerpen of personen zijn er in beeld, en waar zijn ze precies?.
Ook in de gezondheidszorg wordt kunstmatige intelligentie steeds onmisbaarder. Zo zou je met een Apple Watch je hartritme kunnen monitoren en zodra daar een raar patroon in optreedt, slaat het ding alarm. Daarvoor moet je wel kunnen herkennen wat een afwijkend patroon is en daarvoor is kunstmatige intelligentie onmisbaar. Apple werkt samen met Stanford University aan deze technologie, meldt Wired.
Programmeurs
Al in juni kondigde Apple een aantal tools aan voor programmeurs waarmee ze toepassingen met kunstmatige intelligentie kunnen maken: CoreML. Hiermee kunnen specifieke toepassingen programmeren die gebruikmaken van nieuwe processor. Zo zullen er steeds meer apps beschikbaar komen, die voor onder meer beeldherkenning en voice recognition de snelle AI-chip van de nieuwe iPhone benutten.
Apple is overigens niet het enige bedrijf dat een speciale processor heeft voor kunstmatige intelligentie. Eerder deze maand kwam Huawei al met iets soortgelijks. Ook Google, Samsung en andere grote techbedrijven werken aan dergelijke processoren, denken experts. Andere chipbouwers, zoals Qualcomm, houden het voor kunstmatige intelligentie vooralsnog bij softwarematige oplossingen die draaien op gewone processoren, weet Bright.
Zo ontgrendel je de nieuwe iPhone X:
Openingsbeeld: Met een selfie ontgrendelt een gebruiker haar nieuwe iPhone X. Beeld Apple