Amerikaanse onderzoekers concluderen dat de resultaten van deze snelle en goedkope coronatestmethode even betrouwbaar is als de PCR-test.

 

Wil je weten of je besmet bent met covid-19? Met een zelftest thuis heb je de uitslag in een kwartier, maar voor een echt betrouwbaar resultaat zul je je toch met de PCR-methode moeten laten testen. Dat vergt alleen wel wat geduld. Zelfs als je snel aan de beurt bent, duurt het 24 tot 48 uur voor de uitslag bekend is. Het buisje met het schraapsel uit je keel en neus moet eerst naar een lab, en daar diverse malen worden verhit en weer afgekoeld voor de uitslag er is (zie tekstblokje onderaan).

 

LAMP

Toch is er een alternatief: de LAMP (loop-mediated isothermal amplification)-test. Deze werkt volgens hetzelfde principe als de PCR-test, maar met een net iets andere methode, waardoor het proces van verhitten en afkoelen niet nodig is. Hierdoor is de uitslag er al na twintig minuten, waar dat bij een PCR-test kan oplopen tot enkele uren. Bovendien is voor een LAMP-test geen ingewikkeld lab nodig, en hoeft het testmateriaal dus niet eerst een lange reis af te leggen. De XL-teststraten die een jaar geleden in Nederland opdoken voor het experiment Testen voor Toegang gebruikten de LAMP-methode.

 

Fout-positief

Nadeel van de LAMP-methode is dat er relatief veel fout-positieve testuitslagen opduiken – dus mensen vaker ten onrechte de boodschap krijgen dat ze besmet zijn. Een onderzoeksteam uit Santa Barbara in Californië is er nu in geslaagd dit aantal omlaag te krijgen. Zij komen met een LAMP-test die is uit te voeren met een eenvoudige scheikunde-gereedschapskist en een speciale app op een smartphone.

De onderzoekers vergeleken de uitslag van deze smaRT-LAMP-methode met die van de klassieke PCR-test, en concludeerden dat ze even betrouwbaar zijn. Deze week publiceerden ze hun resultaten in het vakblad JAMA.

 

Testkit

De test zou vooral handig zijn in landen waar het opzetten van PCR-labs te duur en te omslachtig is, zeggen de onderzoekers in een nieuwsbericht op de website van de University of California.

Het laboratoriumpakket kost nog geen honderd dollar, en bestaat uit een smartphone, een verwarmingsplaat en een paar LED-lampjes. Aan chemicaliën kost het dan nog zo’n zeven dollar per test – tegen honderd tot honderdvijftig dollar voor een PCR-test.

Tijdens de test worden de gekopieerde DNA-fragmenten gelabeld met een fluoriserende stof, waardoor ze oplichten onder invloed van een LED-lamp en tijdens de test elke tien seconden worden gefotografeerd met de smartphone.

 

Zowel bij PCR (polymerasekettingreactie)-test als bij de LAMP-test worden stukjes genetisch materiaal van het virus gekopieerd en vermenigvuldigd, tot er voldoende van is om meetbaar te zijn. Hiervoor wordt eerst RNA van het virus omgezet in DNA, dan worden de DNA-strengen als het ware uit elkaar getrokken en gelabeld met ‘primers’ (synthetische stukjes DNA) waaraan zich enzymen kunnen hechten. Die zorgen vervolgens voor het kopieerproces. Bij een PCR-test gebeurt het uit elkaar trekken van het DNA door het te verhitten. Daarna moet het proefmonster weer worden afgekoeld en worden de stappen herhaald tot er voldoende materiaal is om te kunnen detecteren. Bij de LAMP-test gebeurt het scheiden van de DNA-strengen met een enzym. De LAMP-test kan dus bij een constante temperatuur (van ongeveer 65 graden) worden uitgevoerd en is veel sneller klaar.

 

Openingsbeeld: Depositphotos