Nieuw raam oogst extra veel zonne-energie
Het raam ZIEZO kan dankzij reflecterende jaloezieën en dubbelzijdige zonnecellen extra veel zonne-energie opvangen.
Een onderzoeksalliantie onder leiding van kennisinstituut TNO heeft een raam ontwikkeld dat de lichtinval regelt en tegelijkertijd stroom opwekt. Hiervoor is het raam voorzien van ingebouwde jaloezieën en dubbelzijdige zonnecellen. De jaloezieën weerkaatsen het zonlicht zodanig dat het ook de achterkant van de zonnecellen bereikt. Zo gaat de energieopbrengst omhoog, en wordt oververhitting in het gebouw voorkomen. Dat schrijft TNO in een webbericht.
In muren en ramen
Wie aan zonne-energie denkt, denkt al gauw aan panelen op daken van gebouwen. Maar ook met panelen op verticale muren en zonnesystemen in ramen kan flink wat zonlicht worden opgevangen. Deze in het gebouw geïntegreerde zonnetechnologieën (BIVP) zijn nodig om de doelstelling te halen om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
ZIEZO
Het nieuwe raam, met de naam ZIEZO (Zonwering Inclusief Elektriciteitsopwekkend Zonneraam), kan in drie standen worden gezet: met de jaloezieën omhoog, omlaag en half open, of omlaag en dicht. In al die gevallen vangen de kristallijne silicium zonnecellen licht op, maar alleen met de jaloezieën omlaag gebeurt dit aan beide zijden. De verticale stand geeft de hoogste opbrengst.
Efficiëntie
De afgelopen jaren zijn twaalf kleine versies van ZIEZO getest, namelijk prototypes van 30 bij 30 centimeter. Hieruit bleek dat de ZIEZO-ramen in de âmaximum boostâ-stand tot 25 procent meer energie kunnen produceren dan een raam zonder jaloezieĂ«n en met enkelvoudige zonnecellen.
Gemiddeld over een jaar is de extra opbrengst ongeveer 13 procent, schrijven de onderzoekers in het novembernummer van RRL Solar, een tijdschrift voor de zonne-energiebranche. In een volgend onderzoek zullen de onderzoekers focussen op de effecten op het zicht en de binnentemperatuur.
Lekker koel
Een extra voordeel van het nieuwe raam is dat de jaloezieën de zon erg goed tegenhouden. Hierdoor blijven gebouwen tijdens hete zomers toch lekker koel.
De onderzoeksgroep bestaat naast TNO uit TU/e, glasbedrijf Pilkington Nederland en W/E adviseurs. In het Experience Centre van Pilkington zijn inmiddels zes ZIEZO-ramen geĂŻnstalleerd. Uiteindelijk wil dit bedrijf de ramen op de markt brengen.
Beeldmateriaal: TNO