Voor ouderen of mensen die voor hun werk veel moeten lopen of rennen, kan het een uitkomst zijn: een enkel-exoskelet dat onder de gewone kleding kan worden gedragen.

Werktuigbouwkundigen van Vanderbilt University in de Amerikanse staat Tennessee ontwikkelden een exoskelet dat weinig weegt (in totaal nog geen halve kilo), niet opvalt en bovendien niet veel kost. Volgens de makers is er niet eerder een exoskelet voor de enkel ontworpen dat gewoon onder een spijkerbroek is te dragen, zonder uitstekende onderdelen.
 

In een schoenzool

Het exoskelet bevat geen motortje of batterijen. Wel ontwikkelden de makers een frictiekoppeling die zich onder de voet bevindt. DIie is zo klein dat hij in een schoenzool kan worden verwerkt, meldden de onderzoekers afgelopen weekeinde in een online-publicatie op IEEE Transactions on Neural Systems & Rehabilitation Engineering.

Daarnaast bestaat het exoskelet uit een zachte laarsschacht en een veer. Het krachtmoment van de enkel wordt erdoor ondersteund, terwijl de kuitspieren worden ontzien. 
 

Een nieuwe exoskelet voor de enkel kan onder de broek en met gewone schoenen worden gedragen. Foto: Matthew Yandell


Postbodes en soldaten

'We hebben aangetoond dat een exoskelet voor de enkel zo kan worden ontworpen dat het onder de kleding valt, wat een volledige integratie met het dagelijkse leven vereenvoudigt', zegt Matt Yandell, hoofdauteur van de publicatie in een persbericht. Het ontwerp zou zich bovendien vanzelf aanpassen aan het natuurlijke loopritme van degene die het draagt. 

Het exoskelet, dat nog geen honderd dollar moet kosten, is volgens de onderzoekers vooral bedoeld voor ouderen van wie de spierkracht in de onderbenen is afgenomen. Maar ook voor mensen die voor hun werk veel lopen, zoals postbodes, magazijnmedewerkers en soldaten, zou het hulpstuk een uitkomst zijn. Daarnaast hopen de makers recreatieve langeafstandswandelaars voor hun product te interesseren. 

Foto: Depositphotos.com