Netbeheerder: alleen nog zonneparken bij zwaardere aansluiting
Zonneparken moeten alleen nog gebouwd worden waar het net het toelaat. Als de kabels de capaciteit van een park niet aankunnen, zou het niet gebouwd mogen worden. Dat zegt Ingrid Thijssen, CEO van netbeheerder Liander.
Liander heeft honderden aanvragen voor zonneparken in het hele land, mede door de subsidies die de overheid verstrekt. Veel van die parken komen in landelijke gebieden, waar de kabels vaak niet gemaakt zijn voor de grote hoeveelheden stroom die zonneparken leveren. 'De capaciteit van een gemiddeld zonnepark is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van een stad zo groot als Hengelo', zegt de Liander-topvrouw woensdag in een persbericht.
Liander hekelt het gebrek aan regie bij de bouw van zonneparken. 'In Friesland en de Noordoostpolder zit het net vol. Als je daar een zonnepark bouwt, kan het niet aan het net leveren', vertelt de Liander-woordvoerder Jelle Wils aan de telefoon. Zonneparken komen vaak op plekken met goedkope grondprijzen, zoals Noord-Nederland. Maar daar is het net ook het dunst.
Opslaan in waterstof
Op plekken waar het net dun is, zouden zonneparken de energie op moeten slaan, bijvoorbeeld in waterstof. De overheid zou zulke waterstofinstallaties moeten subsidieren. 'Maar het is nog een onvolwassen techniek waar flinke innovatie nodig is. Daar moet aan gewerkt worden', zegt Wils.
Het is mogelijk om het net te verzwaren op overspannen locaties. Dat gebeurt ook. 'Maar het kost veel tijd en geld om een net te verzwaren. Bovendien is er een tekort aan monteurs om het werk uit te voeren.' Waar het bouwen van een park maar een jaar duurt, kost het drie tot vijf jaar om het nabijgelegen net te verzwaren.
Tijdelijke oplossingen
Liander hoopt dat er bij de regionale energieakkoorden, die het komend jaar gemaakt worden, rekening wordt gehouden met de netcapaciteit. 'Gebruik vlakbij het zonnepark kan uitkomst bieden. En de wetgeving kan versoepeld worden, zodat we de redundantie in het net kunnen gebruiken.' Dit zijn echter allemaal tijdelijke oplossingen, gezien de grote hoeveelheid geplande zonneparken. Op dit moment zit het net in Friesland en de Noordoostpolder 'vol', en de Liander-bestuurder voorziet dat dit op veel meer plekken een probleem wordt.
Als parken echter niet meer op goedkope stukken land gebouwd kunnen worden, zou de businesscase van die parken in het geding kunnen komen. 'Maar als ze bouwen op een plek waar het net de geleverde stroom niet kan vervoeren, dient het park ook geen nut; dan wekt het immers niks op'.
Beeld: 44BART44