Weinig Europese landen zijn zo innovatief op het gebied van 3D-printtechnieken als Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse octrooimonitor die maandag is gepubliceerd. 

Als het om octrooiaanvragen voor 3D-printing gaat, neemt Nederland binnen Europa de vierde plaats in. Alleen in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden afgelopen jaar meer octrooien aangevraagd, meldt het Europese Octroobureau in een nieuwe studie

Vooral in Eindhoven zijn veel uitvinders en onderzoekers actief. De regio staat vijfde op de geografische ranglijst van actiefste regio’s met 3D-printing gerelateerde octrooiaanvragen, na München, Barcelona, Zürich en Berlijn. 

Zuidoost-Brabant, de regio rond Eindhoven, is een van de meest innvatieve regio's op het gebied van 3D-printing.


TNO aan kop

Van de Nederlandse octrooiaanvragen is 21 procent afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstituten. Dit aandeel uit de academische hoek is hoger dan van elk ander Europees land. Het Europese gemiddelde ligt rond 12 procent.

Onderzoeksinstituut TNO wordt in het rapport met 97 aanvragen genoemd als de belangrijkste aanvrager op het gebied van 3D-printing in de onderzoekssector, op grote afstand gevolgd door Universiteit Twente (10 aanvragen) en Academisch Ziekenhuis Maastricht (6 aanvragen).

De studie maakt duidelijk dat er fors wordt geïnnoveerd op het gebied van 3D-printtechnologie, met een gemiddelde toename van het aantal octrooiaanvragen van jaarlijks 36 procent in de afgelopen jaren (2015 – 2018). Dit is tien keer meer dan de gemiddelde jaarlijkse groei van alle octrooiaanvragen bij het EOB. 
 

Het aantal octrooiaanvragen dat is gerelateerd aan 3D-printtechnieken stijgt de laatste jaren snel.


Verenigde Staten wereldleider

Tot de grote Nederlandse aanvragers behoren naast TNO vliegtuigbouwer Airbus, chemiebedrijf DSM, elektronicabedrijf Philips en Philipsdochter Signify. 

Uit het EOB-rapport blijkt dat Europese landen goed zijn voor 47 procent (of 7863) van alle 3D-printinnovaties waarvoor tussen 2010 en 2018 bij het EOB octrooiaanvragen zijn ingediend. Duitsland neemt de Europese koppositie in met 19 procent van alle 3D-printgerelateerde octrooiaanvragen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (5 procent), Frankrijk (4,8, Nederland (4) en Zwitserland (3,6). Wereldwijd staan de Verenigde Staten aan top als land van herkomst met 35 procent van de aanvragen. 

 

Foto: Depositphotos.com