Nike produceert een nieuw soort sneaker zonder lijm. Dat maakt het veel eenvoudiger de schoen te recyclen, zegt de fabrikant.

Schoenen zijn lastig te her­gebruiken. Omdat de onderdelen zijn verlijmd, worden ze aan het eind van de levensduur meestal versnipperd. Dat kost veel energie en bovendien zijn de snippers nauwelijks bruikbaar.

Al zijn er ondernemingen, zoals de Nederlandse startup FastFeetGrinded, die oude schoenen op sociale werk­plaatsen uit elkaar halen en de drie belangrijkste onderdelen, het rubber van de zool, het schuim van de dempende laag en het textiel, doorverkopen.


Versnipperaar

Die moeite neemt Nike niet. Duitse onderzoeksjournalisten ontdekten zelfs dat het bedrijf naast gebruikte schoenen soms ook gloednieuwe sneakers in de versnipperaar gooit, om opslagkosten te besparen of verkoop tegen dumpprijzen te voorkomen.

Nike ontkent dit en zegt de versnipperaar alleen te gebruiken om oude schoenen te recyclen. 



Sneaker zonder lijm

De ‘groene’ tak van Nike, ontwerpafdeling Nike ISPA (improvise, scavenge, protect, adapt), komt nu met een nieuwe sneaker zonder lijm, wat recyclen veel eenvoudiger maakt. Het werkt als volgt. De rubberen zool bestaat uit kussentjes die door de gaten van het textiele bovendeel passen. De veter rijgt textiel en zool aan elkaar vast. 

Volgens Nike is zo niet alleen recycling eenvoudig, maar ook de productie van de schoen duurzamer, omdat er zonder lijm ook minder verwarmings- en koelingsprocessen aan te pas komen. De productie duurt slechts acht minuten. Vanaf deze maand is de schoen verkrijgbaar.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Nike