Met dit schijfje maak je anoniem geld over
De Nederlandse James Dyson Award is vandaag toegekend aan de Acoin van student Felix Mollinga van de Design Academy Eindhoven. Het is een elektronisch schijfje waarmee je volledig anoniem kunt betalen en geld kunt overmaken. Je identificeert jezelf met een vingerafdruk.
De Acoin is een stuk hardware om elektronische betalingen te kunnen doen. Dat kan al met apps op je mobiele telefoon, maar daarbij wordt vastgelegd aan wie je betaalt, op welk moment en hoeveel. Uit privacy-overwegingen is dat niet ideaal en Mollinga wilde dan ook een manier verzinnen om elektronisch te kunnen betalen, maar dan geheel privé. ‘Voor het gemak willen we graag elektronisch betalen, maar voor onze vrijheid is het van belang dat we bij transacties anoniem kunnen blijven’, zegt Mollinga in een e-mail.
Broekzak
Dat mondde uit in een klein schijfje (nog een prototype) met wat elektronica erin, vergelijkbaar met een usb-stick waar je data op zet om mee te nemen. Het schijfje past dan ook in een broekzak of portemonnee. Het systeem werkt met een cryptovaluta, zoals bitcoin, die bestaat uit een lange reeks tekens die een waarde vertegenwoordigen. In de Acoin zit een geheugenchip die een bepaalde waarde kan opslaan. Een eenvoudig digitaal display laat zien hoeveel er op de Acoin staat. Voor het betalen met dit geld is wel een vingerafdruk van de gebruiker nodig. Het ding functioneert onafhankelijk, maar voor de tijdelijke koppeling met je bankrekening is een mobiele telefoon nodig. Die legt een draadloze verbinding met de Acoin.
Drie manieren
Er zijn drie manieren van transacties met de Acoin. Ten eerste kun je er geld mee overmaken naar iemand anders. Ten tweede kun je geld overmaken van Acoin naar een bankrekening. En ten slotte kun je het apparaatje zelf weggeven bij wijze van betaling (dan hef je de beveiliging met vingerafdruk op). Dat kan natuurlijk alleen werken als de hardware erg goedkoop geproduceerd kan worden. Mollinga: ‘Ik verwacht dat dit lukt. Een alternatief is dat twee gebruikers van Acoin wisselen; de ene is dan leeg en de andere bevat het bedrag dat je wilt betalen.’
Dus stel dat je nog 50 euro aan een vriend wil betalen voor dat bezoekje aan de stripclub dat je graag onder de radar houdt, dan ga je als volgt te werk. Eerst laad je op je Acoin 50 euro door een tijdelijke verbinding te leggen met je bankrekening. Vervolgens brengen jij en de vriend hun Acoins samen, waarbij de transactie plaatsvindt met je vingerafdruk. Nu ziet de vriend het saldo op zijjn Acoin staan en is die van jou leeg. Desgewenst kan die vriend nu het geld naar zijn bankrekening overmaken.
De vingerafdruk zou trouwens voldoende bescherming moeten bieden tegen diefstal, want de dief kan geen geld overmaken met een gestolen Acoin. Wel is het zo dat je je geld kwijt bent als je je Acoin verliest.
Contant geld
Wat is eigenlijk het verschil met contant geld? Daarmee kunnen we toch ook al anoniem betalen? ‘Dat klopt, maar elektronische betalingen worden snel populairder en het lijkt erop dat contant geld op een bepaald moment niet meer bestaat. Voor die toekomst heb ik Acoin ontworpen. Want op dat moment zit er een beperking op onze vrijheid. Als er een keer een datalek plaatsvind, of de bank je gegevens doorverkoopt aan adverteerders, dan liggen al je financiële transacties op straat’, legt Mollinga uit.
Hij signaleert tegelijk dat deze urgentie nog niet breed gevoeld wordt. ‘Pas als er geen alternatief meer is voor elektronisch betalen, en het een keer fout gaat met data, zullen de meeste mensen inzien wat de nadelen zijn van een volledig elektronisch betalingssysteem. En als reminder van het belang van anonimiteit: het autoritaire regime in China heeft juist afgelopen week cryptovaluta verboden.’
Dyson Award
Mollinga wint met de James Dyson Award ook 2.000 pond (2.200 euro) en heeft kans om tot de internationale finalisten van de prijs te behoren (bekendmaking 28 september). De James Dyson Award is een jaarlijkse prijs voor nieuw talent op het gebied van ontwerpen en techniek, genoemd naar de bekende Britse uitvinder James Dyson. De prijs wordt tegelijk in 22 landen uitgereikt. De Belgische winnaar is Charlotte Palmers, met een soort stent die een bypassoperatie overbodig maakt (lees: 'Uitvinding maakt bypassoperatie overbodig').
Beeldmateriaal Felix Mollinga