Een eiwit uit mensenhaar is volgens onderzoekers in Australië te gebruiken voor oled-beeldschermpjes.

De technologiewereld is constant op zoek naar duurzame bronnen. Een ongebruikelijke bron vonden onderzoekers van Queensland University of Technology bij de kapper. Bergen afgeknipt haar belanden bij het afval, terwijl het haar nog goed van pas kan komen.

Het onderzoeksteam van de hoogleraren Prashant Sonar en Ken Ostrikov toonde aan dat menselijk haar gebruikt kan worden bij het produceren van kleine oled-schermen – organische licht emitterende dioden, een concurrent van de welbekende lcd-schermen die gebruik maken van vloeibare kristallen.
 


Mensenhaar bestaat uit eiwitten waaronder keratine. Bij verhitting breekt deze stof af tot een materiaal met ideale elektronische eigenschappen dat geschikt is voor het maken van lichtgevende deeltjes, legt Sonar uit. Het verzamelde haarafval wordt verwerkt en verbrand op een temperatuur van 240 graden Celsius. De tweede stap is het extraheren van minuscule koolstof ‘nanodots’ met een doorsnede kleiner dan tien nanometer. Wanneer deze nanodots uniform in een polymeer worden verdeeld, klonteren ze vanzelf samen tot een soort ‘nano-eilandjes’.

De laag met nano-eilandjes vormt de actieve laag in het oled-scherm en licht blauw op bij het toepassen van een laag voltage, gelijk aan twee of drie penlitebatterijen. De lichtsterkte is niet genoeg voor een televisiescherm. Maar door de flexibiliteit zijn er voor het oled-scherm genoeg andere toepassingen, bijvoorbeeld in slimme verpakkingen die een up-to-date houdbaarheids­datum weergeven. Juist omdat het schermpje niet heel fel oplicht, vertelt Sonar, kan de oled van mensenhaar worden toegepast op kleine draagbare displays of op schermen waar een minimale lichtbron nodig is om informatie te duiden.

In de toekomst wil het team van Sonar ook kijken of dierlijk haar zoals van honden of zelfs schapenwol een vergelijkbaar resultaat oplevert.



Tekst: Juliska Wijsman
Foto: QUT media