Tien woningen in Lochem verwarmen binnenkort hun water en kamers met waterstof in plaats van met aardgas. Netbeheerder Liander heeft groen licht gekregen voor dit proefproject.

 

In de gemeente Lochem in de Achterhoek gaat binnenkort een bijzonder experiment van start. Tien monumentale woningen krijgen dan via de bestaande gasleidingen waterstof aangeleverd in plaats van aardgas. In de huizen wordt een combiketel op waterstof geĂŻnstalleerd die zowel het tapwater als het water voor de cv opwarmt.

Het is een van de eerste proefprojecten in Nederland waarbij dit in een bestaande woonwijk gebeurt. Eerder werd een testwoning op waterstofgas aangesloten in de experimentele woonwijk The Green Village van de TU Delft. Dat was een replica jaren-70-woonblok van het project Dreamhûs.

 

Groen licht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eind oktober groen licht gegeven voor het proefproject in Lochem van netbeheerder Liander. ‘Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie, daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen’, zegt Manon Leijten, bestuurder van ACM, in een nieuwsbericht op de website van ACM.

 

Meer volume

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas. Het kan worden geproduceerd met (groene) elektriciteit, en voor de distributie ervan kan gebruik worden gemaakt van de aardgasleidingen die er al liggen. Wel heeft het een lagere energiedichtheid dan aardgas, waardoor er meer van nodig is voor hetzelfde resultaat. Dat houdt in dat de volumes en (dus) stroomsnelheden door de leidingen bij waterstofgas een stuk hoger liggen dan bij aardgas.

Tot nu toe krijgen woningen die – meestal als demoproject – met waterstof verwarmd worden de waterstoftanks aangeleverd, of hebben ze een elektrolyzer naast de deur staan waar het waterstof ter plekke wordt geproduceerd.

 

Wetgeving

Op dit moment bestaat er nog geen wetgeving voor het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving. Daarom heeft de ACM een ‘Tijdelijk kader waterstofpilots’ opgesteld, dat beschrijft hoe de belangen van de consumenten worden geborgd.

Zo mogen huishoudens zelf bepalen of ze meedoen, moet er altijd voldoende waterstof kunnen worden geleverd en moet het duidelijk zijn wat de kosten zijn voor de consument.

In Lochem gaan de huishoudens straks net zoveel voor hun waterstof betalen als ze nu voor hun aardgas doen, en moet de netbeheerder de situatie van voor het proefproject kosteloos herstellen als blijkt dat het project moet worden gestopt.

 

Toezicht

Het Staatstoezicht op de Mijnen zal toezicht houden op de veiligheid rond het transport van de waterstof naar de woningen, gebruikmakend van richtsnoeren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De insteek daarbij is dat distributie van waterstof minstens zo veilig moet zijn als de huidige distributie van aardgas. Bovendien wordt er, net als bij aardgas, een geurstof aan het waterstofgas toegevoegd.

 

Veiligheid

Er bestaat wat angst voor waterstof, maar als alles goed is geregeld en er goede afspraken zijn is dat niet nodig, mailt Ben Mureau, Director Innovation van het bedrijf Aalberts Hydronic Flow Control  dat vorig jaar meewerkte aan het project in The Green Village in Delft.

Mureau: ‘Het project in Delft is deze zomer afgerond. De situatie was gedurende het hele project veilig, de bewoners voelden zich comfortabel, en bij gesimuleerde storingen traden ook geen problemen op. Wel zagen we dat er bij gebrek aan regelgeving onduidelijkheid bestaat rondom de installatie en verantwoordelijkheden, en er dus goede afspraken moeten worden gemaakt. Door het op meerdere plaatsen te testen, kunnen we ervaringen opdoen die tot goede wet- en regelgeving kunnen leiden.’

Daar kunnen projecten als deze bij Lochem goed bij helpen, denkt Mureau.

 

Vervolg

Als de proef slaagt, volgen er experimenten in de gemeenten Wagenborgen in Groningen, Stad aan ’t Haringvliet in Zuid-Holland en Hoogeveen in Drenthe. 


Correctie 7 november 2022: in een eerdere versie van dit artikel schreven we dat The Green Village op de TU Delft de Europese primeur had voor het verwarmen van een woning met waterstof, maar dat is niet correct. Er was in 2019 al een pilot in Rozenburg, waarbij speciale cv-ketels voor waterstof werden getest in een appartementencomplex.
 

Openingsbeeld: Depositphotos