Toegegeven: de droomappartementen en futuristische landschappen van de deelnemers van LEGO Masters zagen er geweldig uit. In het tv-programma maakten acht koppels elke week een bouwwerk, waarna er telkens één koppel naar huis werd gestuurd door de almachtige BrickMaster.

LEGO wordt geroemd als speelgoed ‘waar je ook van leert’. De muren van de eerste huizen van mijn kind waren instabiele, rechte stapels stenen naast elkaar. De huizen die hij nu bouwt, hebben stenen die netjes overlappen en zo stevigheid creëren. Wat hier oorzaak en gevolg is weet ik niet zeker, maar menige ingenieur erkent dat het met LEGO is begonnen.

Waar de schoen wringt bij het RTL-programma: alle opdrachten zijn erop gericht ‘iets moois’ te maken: een mooi gebouw, een mooi voertuig. Bijna nooit is de opdracht om een stevig gebouw of een snel voertuig te bouwen.

Eén keer moesten de deelnemers een brug maken die een zo groot mogelijk gewicht moest kunnen dragen. Helaas zonder limiet op materialen dus de meest massieve brug won het van de meer vernuftige bouwsels. Juist bij deze opdracht werd niemand naar huis gestuurd. Alsof het minder belangrijk is iets werkends dan iets moois te kunnen maken. Mijn ingenieurshart bloedde…


Nieuwe opdrachten

Daarom, RTL en producent Endemol: gratis en voor niets (hier ga ik spijt van krijgen) het format van de spin-offserie: LEGO Masters Ingenieurseditie. Dezelfde opzet, maar omdat alle opdrachten een heldere winnaar opleveren, kan de despotische BrickMaster naar huis.

Dit moeten de deelnemers maken:

  1. Een gebouw dat een aardbeving kan weerstaan; het gebouw dat als eerste instort verliest.
  2. Een opstelling die een jeu de boule-bal naar een doel vijf meter verderop gooit.
  3. Een brug die zoveel mogelijk gewicht kan dragen, maar dit keer met een beperkte hoeveelheid materiaal.
  4. Een robothand die in één minuut zo veel mogelijk (hele!) eieren oppakt en in een eierdoos stopt.
  5. Een voertuig dat moet botsen met dat van een ander team: de ‘meest intacte’ na de botsing wint.
  6. Een mechanische rekenmachine die zo snel mogelijk een aantal berekeningen kan uitvoeren.

En als men het dan echt wil, kan één aflevering om de schoonheid gaan:

       7. Het mooiste object dat in het echt niet kan bestaan. Maar dan mogen die aflevering natuurlijk geen teams naar huis worden gestuurd.

De opdracht voor de grote finale bij LEGO Masters was: je hebt 28 uur, maak maar iets waar je zelf zin in hebt. De ingenieursversie daarvan kan ook een open opdracht zijn. Ik denk aan:

       8. Maak de meest indrukwekkende Rube Goldberg Machine (kettingreactie)

Hoe deze finale objectief moet worden beoordeeld weet ik nog niet, maar dat is goed want dan heeft RTL/Endemol nog een reden om een consultant in te huren. Ik ken er nog wel een die in LEGO-steentjes wil worden uitbetaald. 

Beeld: Depositphotos.com