De Deense speelgoedfabrikant LEGO gaat vanaf dit jaar voor het eerst plastic onderdeeltjes maken van plastic uit natuurlijke bron. Met polyetheen gemaakt uit de resten van suikerriet gaat het bedrijf - heel toepasselijk - boompjes en struikjes produceren. LEGO wil in 2030 alle blokjes maken van bioplastic.

Plastic is een fantastisch materiaal om bouwblokjes mee te maken. Iedereen die wel eens met LEGO heeft gespeeld weet hoe naadloos die blokjes op elkaar passen, zelfs na enkele decennia ergens op een stoffige zolder te hebben gelegen.

Maar al dat plastic heeft ook een nadeel: de milieu-impact. Tot nu toe gebruikt LEGO alleen fossiele bronnen om het kunststof te maken. Er gaat kortom een hoop aardolie zitten in de kinderkamer. Anno 2018 vinden we dat dat eigenlijk niet meer kan.
 

Suikerriet

Het Deense bedrijf kondigt dan ook aan dat het is begonnen met het maken van polyetheen onderdeeltjes uit de resten van suikerriet. ‘De eerste LEGO-onderdelen gemaakt van duurzaam plastic zijn nu in productie genomen en zitten binnenkort in de doosjes’, aldus Tim Brooks, vice president Environmental Responsibility bij LEGO in het persbericht.
 

Zacht en buigzaam

Polyetheen is een zacht een buigzaam plastic; in tegenstelling tot het harde ABS, waar de meeste LEGO-blokjes van zijn gemaakt. Slechts 1 - 2 % van alle LEGO-onderdelen zijn gemaakt van polyetheen.

Met gevoel voor symboliek gaat het bedrijf eerst onderdelen als boompjes, struiken en planten maken van bioplastic; zie de foto rechts. Kinderen gaan het verschil met conventioneel polyetheen trouwens niet merken, want de materiaaleigenschappen zijn precies hetzelfde gebleven. Alleen de grondstof voor het plastic komt nu van plantenresten, in plaats van aardolie.

Om het bioplastic te produceren, wordt uit de resten van suikerriet eerst ethanol gemaakt. Dat wordt omgezet in etheen, wat via een conventioneel proces verandert in (bio-)polyetheen. Welke processen hiervoor precies worden ingezet, heeft LEGO niet bekendgemaakt.
 

Duurzame bronnen

Het maken van polyetheen uit suikerrietresten is de eerste stap op weg naar een ambitieus doel dat het bedrijf uit Billund, Denemarken, zichzelf heeft gesteld. In het jaar 2030 wil het bedrijf het grootste deel van de productie voor elkaar boksen met duurzame bronnen voor zijn materialen. Dat geldt zowel voor de miljarden blokjes die jaarlijks worden gemaakt als voor de verpakkingsmaterialen. Hiervoor heeft het een speciaal onderzoekscentrum ingericht. Ook zorgt het bedrijf ervoor dat alle energie die het gebruikt bij het maken van speelgoed wordt gecompenseerd door het opwekken van duurzame energie.

En LEGO zou geen speelgoedfabrikant zijn, als het niet een geinig filmpje had gemaakt om het groene nieuws bekend te maken:
 



Beeldmateriaal: LEGO