Verschillende grote electronicaproducenten komen begin dit nieuw jaar met televisies die gebruik maken van kwantumdots voor een helderder beeld.


Beeld: Samsung

De nieuwe techniek bestaat al een paar jaar, maar lijkt nu de nieuwe doorbraak op TV-gebied te worden; op techbeurs CES 2015 in Las Vegas presenteerde onder andere Samsung een nieuwe kwantumdottelevisie. Sony had er al één en LG kondigde eind vorig jaar zijn model aan.

De nieuwe televisies beloven helderder beeld waarbij het kleurcontrast scherper is. Uit eerdere onderzoeken kwam daarnaast naar voren dat de kwantumdots een energiebesparing van dertig tot vijftig procent opleveren, omdat ze geen achterlicht meer nodig hebben om mooie kleuren op het scherm te toveren.

Kwantumdots zijn een speciaal soort nanokristallen die de golflengte van een lichtbundel heel precies om kunnen buigen tot een andere golflengte. Bij een televisiescherm met kwantumdots schijnt een blauw ledje op de kristallen, die het vervolgens ombuigen tot een andere kleur. De precisie waarmee ze dat doen zorgt voor scherpere kleuren, ook omdat de kristallen niet zijn gelimiteerd door het rood, groen en blauw van de leds die nu gebruikt worden.

Of kwantumdots de toekomst hebben voor televisieschermen moet de toekomst uitwijzen. In ieder geval hebben drie grote televisieproducenten nu hun nieuwste superschermen aangekondigd. Toch is dat geen garantie op succes; de organische leds (OLEDs) die een paar jaar terug de volgende revolutie zouden betekenen, kwamen uiteindelijk niet van de grond. De productie van deze leds bleek te duur en werd niet goedkoop genoeg, ondanks de toenemende productie. Wellicht worden kwantumdots wel betaalbaarder als de productie toeneemt.