In medische noodsituaties is het voor hulpverleners niet altijd makkelijk patiënten goed te onderzoeken. Met MedSENS kunnen ze snel en simpel een paar essentiële basiswaarden meten.

De werkomstandigheden van hulpverleners kunnen zeer uitdagend zijn: slacht­offers die moeilijk bereikbaar zijn, extreme weersomstandigheden of beperkingen van mobiele apparatuur. Bij onderkoeling is het voor een juiste behandeling bijvoorbeeld essentieel de kerntemperatuur van het lichaam te bepalen.

Thermometers die in het veld worden gebruikt zijn vaak niet nauwkeurig genoeg en te gevoelig voor de buitentemperatuur, helemaal bij extreme kou.



Als een koptelefoon

Het Italiaanse onderzoeksinstituut Eurac Research ontwikkelde in samenwerking met de bedrijven Minnova Med en Kerr Srl het gepatenteerde apparaat MedSENS. Hiermee kunnen makkelijk de kern­temperatuur van het lichaam, de zuurstofverzadiging van het bloed en de hartslag worden opgenomen.

Dit gaat door eerst een oordop met sensoren in het oorkanaal te plaatsen. Daar gaat vervolgens een kap overheen die isoleert tegen warmte en koude.


Draadloos

Op de buitenkant van de kap, die oogt als een koptelefoon, zit een display dat de temperatuur, zuurstofverzadiging en hartslag weergeeft. Deze data kan draadloos naar andere medische apparatuur worden verzonden.

MedSENS is een jaar lang getest en aangepast, waaronder in een simulator die omgevingstemperaturen van -10 tot 20 graden Celsius nabootst.

Het werkingsprincipe is inmiddels gepatenteerd en de ontwikkelaars zijn op zoek naar samenwerkingspartners voor het opstarten van de productie en verdere commercialisatie.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Eurac Research