Kliniek van de toekomst in VS
In de VS opende deze week een futuristisch gezondheidscentrum, dat met apps, full body scanners en kunstmatige intelligentie mensen wil diagnosticeren voordat ze ziek worden.
Het ‘ziekenhuis’ in het financiële district van San Francisco (een plek waar veel geld zit) is de eerste vestiging van de startup Forward sinds een paar dagen een feit. De oprichters zien hun ziekenhuis als de toekomst van gezondheidszorg, met een nadruk op preventie in plaats van genezing.
Inloggen
Bezoekers moeten eerst inloggen op een tablet, waarna ze door een scanner gaan. Deze verzamelt allerlei biometrische informatie: ademhaling, bloeddruk, temperatuur, enzovoorts. De bezoeker loopt vervolgens door naar het kantoor van de dokter. Die heeft beschikking over een groot, geavanceerd touchscreen, waarop de zojuist verworven informatie over de bezoeker is te zien.
Daarnaast verzamelt het scherm alle informatie die de bezoeker bij zich heft via de Forward-app. Daarop kan hij of zij bijvoorbeeld informatie van wearables zoals een fitness-armband zetten. Ook de medische geschiedenis wordt via de app ingeladen. Ook kan men bloed afgeven, dat Forward binnen 12 minuten analyseert.
Kunstmatige inteligentie
Met al die informatie kan de arts een goed beeld krijgen van de gezondheid van zijn bezoeker. Terwijl hij diens status doorneemt, luistert een kunstmatige intelligentie mee. Die leert van de gesprekken en geeft via het touchscreen suggesties over mogelijke problemen, nu of in de toekomst. De combinatie van arts en AI moet voorkomen dat een van beide grote fouten maakt.
Uit de verslagen van bezoekers klinkt Forward vooral als een glossy beleving. Vergelijkingen met de minimalistische Apple-winkels worden veelvuldig gemaakt. Hoe de service zelf is, blijft een beetje onderbelicht.
$ 150/maand
De kliniek valt in de VS niet onder de gezondheidsverzekering. Wie preventief gezond wil blijven, zal 150 dollar per maand moeten betalen. Dan mag hij of zij onbeperkt in de kliniek aanlopen. De vraag is hoe goed de kliniek is in het vroeg opsporen van ziekten; als je alsnog ziek wordt na een bezoek aan Forward, kan de hoge maandprijs snel als zonde geld voelen.
Toch is het idee van Forward interessant, omdat het iets nieuws probeert in de gezondheidszorg. Preventie is ook voor artsen en gezondheidswetenschappers al langer een belangrijk punt, waar tot op heden weinig van terecht komt. Het aloude spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ dringt nu ook de ziekenhuismuren binnen. Of Forward de goede aanpak biedt zal nog moeten blijken.