Een draad die in stof kan worden geweven is in staat lading te leveren bij een spanning van 2 Volt. Met een eenvoudig productieproces komt kleding die fungeert als batterij dichterbij. Veel meer dan een ledlampje laten branden zit er vooralsnog niet in.

Opbouw van de condensator-draad.

De draad is niets anders dan een condensator die in staat is lading op te slaan en weer vrij te geven. Maar het is wel een bijzondere: hij heeft een doorsnede van 0,3 mm en is volledig buigbaar. De draad kan zodoende in kleding worden gewoven, waardoor een overhemd of broek ook kan dienen als batterij. 

Nu wordt er al langer aan lading dragende draden gewerkt. De onderzoekers van de Brunel University in Londen brachten de ontwikkeling een stap verder door het bedenken van een productieproces dat ervoor zorgt dat de verschillende lagen waar de lading dragende draad uit is opgebouwd, mooi uniform zijn. Dat hadden ze op hun beurt weer nodig om de draad uit te voeren als een dubbele condensator, zodat ze een werkspanning van 2 volt kunnen realiseren. Draden gingen tot nu toe niet verder dan 1 volt. Met die hogere spanning openen zich meer toepassingsmogelijkheden.

Het productie oogt simpel. Een stalen basisdraad van 50 µm wordt door een gaatje in een schijf getrokken met daarop de aan te brengen laag in een oplosmiddel. De snelheid waarmee de draad door het gaatje wordt getrokken bepaalt de laagdikte.

Op die manier worden na elke keer drogen de achtereenvolgende lagen aangebracht. As elektrolyt dient een veel toegepaste gel van polyvinyl-alcohol en fosforzuur.

De hoeveelheid energie die de condensator kan vasthouden is minimaal. De onderzoekers produceerden een 16 cm lange draad, die een opslagcapaciteit heeft van een miljoenste wattuur. Maar als de draad voldoende robuust blijkt, dan is deze gemakkelijk op te schalen tot meer zinvolle energievolumes.