Kabinet zet plannen kerncentrales door
Het kabinet zet de plannen uit het coalitieakkoord door om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Dat blijkt uit een brief van minister Jetten, afgelopen vrijdag, aan de Tweede Kamer. Die laat wel eerst gedegen onderzoek doen en hoopt te kunnen leren van gemaakte fouten in het buitenland.
In de brief presenteert minister Jetten (Klimaat en Energie) een grove planning. Nog dit najaar wil hij beslissen waar de voorgenomen nieuwe kerncentrales zullen komen. Volgend jaar moet dan meer duidelijk zijn over de manier waarop het kabinet de nieuwe kernreactoren (mee)financiert, waarna het voorstel naar de Tweede Kamer kan.
Met de brief aan de Tweede Kamer laat het kabinet zien dat het wil doorpakken bij het (laten) bouwen van twee nieuwe kerncentrales. Die kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamer energiesysteem, omdat ze (bijna) CO2-vrije elektriciteit produceren. Ook laat Jetten onderzoeken of de beoogde kerncentrales een rol kunnen spelen bij de opwekking van waterstof.
Niet overhaast te werk gaan
In de brief geeft Jetten wel duidelijk aan niet overhaast te werk te willen gaan. ‘Wijzigingen in een later stadium als gevolg van een te voortvarend proces in de beginfase kunnen ervoor zorgen dat het vergunningstraject (deels) opnieuw doorlopen moet worden, met veel vertraging en oplopende kosten tot gevolg’, schrijft hij.
Dat is gebeurd in andere Europese landen die nieuwe kerncentrales bouwen, zoals Frankrijk, Finland en Groot-Brittannië. Daar werden de beraamde kosten van nieuwe kerncentrales ver overschreden, en liep de planning jaren uit. De Nederlandse overheid hoopt te kunnen leren van de daar gemaakte fouten, zodat de bouw van de centrales hier sneller kan verlopen.
Besluit over de locatie
Al dit najaar wil het kabinet besluiten over de locatie(s) van de nieuwe kerncentrales. Daarvoor komen in Nederland maar een paar plekken in aanmerking: naast de bestaande centrale van Borssele, op de Maasvlakte bij Rotterdam en aan de Eemshaven in Noordoost-Groningen. Dat zijn allemaal plekken die aan de belangrijkste voorwaarden voldoen: voldoende koelwater, een goede bereikbaarheid en een geschikte elektriciteit-infrastructuur.
Officieel is de beslissing over de locatie nog niet genomen, maar het ligt het meest voor de hand om een nieuwe centrale naast die van Borssele te zetten, denken experts. ‘Want daar zijn de gemeente en de publieke opinie al “mee”’, zei energiedeskundige Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving eerder tegen De Ingenieur.
Kleine kerncentrales
Ten slotte meldt de kamerbrief dat minister Jetten de mogelijkheid wil openhouden om in de toekomst kleine kerncentrales (Small Modular Reactors) toe te voegen aan het Nederlandse energiesysteem. ‘Deze innovatie is veelbelovend en daarom acht ik het wenselijk dat we ook onderzoek blijven doen naar nieuwe vormen van CO2-vrije nucleaire energieopwekking’, schrijft hij.
Op korte termijn hoeven we hier echter niets van te verwachten. Voordat die kleine kernreactoren in ons land kunnen worden gebouwd, zijn we dertig jaar verder, zei emeritus hoogleraar science, technology & society Wim Turkenburg eerder tegen De Ingenieur. Hij deed uitgebreid onderzoek naar welke soorten kernreactoren haalbaar zijn in ons land.
Lees meer over dit onderwerp in het dossier 'Kernenergie in Nederland'.
Openingsfoto: 's Werelds grootste kraan tilt in november 2021 een grote stalen ring op de reactor in aanbouw bij Hinkley Point C in Groot-Brittannië. Foto: EDF Energy