Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in Borssele
De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet in de planning heeft, moeten komen te staan in het Zeeuwse Borssele. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws heeft ingezien. Officiële bevestiging van het ministerie van Economische Zaken is er nog niet.
Borssele, een paar kilometer ten oosten van Vlissingen, is in Nederland de meest geschikte plek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales, zo heeft de regering besloten. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in bezit heeft. Eerder waren ook de Maasvlakte bij Rotterdam en de Eemshaven in Noordoost-Groningen nog in de race, eveneens locaties met voldoende koelwater en een forse aansluiting op het stroomnet.
Borssele heeft een streepje voor op de andere plekken omdat er al een kerncentrale staat — Nederlands enige. Daardoor is de omgeving er al aan gewend en is er waarschijnlijk eenvoudiger draagvlak te vinden dan op een andere locatie.
COVRA
Ook is er in Borssele al nucleaire infrastructuur van de bestaande centrale. Ruimte voor twee nieuwe kernreactoren is er voldoende. En op een steenworp van de bestaande kerncentrale bevindt zich COVRA (Centrale organisatie voor radioactief afval), de organisatie die het hoogradioactief afval van Borssele tijdelijk opslaat. Handig voor de nieuwe centrales om die in de buurt te hebben.
Vind je dit interessant? Lees meer over dit onderwerp in het dossier ‘Kernenergie in Nederland’.
Het kabinet wil vaart maken met de bouw van de twee nieuwe kerncentrales, die elk 1 à 1,5 gigawatt aan elektrisch vermogen moeten gaan opwekken. Voor de voorbereiding heeft het kabinet vijf miljard euro uitgetrokken in het regeerakkoord. Hoeveel het uiteindelijk zal bijdragen aan de bouw, is nog niet bekend. Wel dat de regering niet alle kosten voor de bouw van de reactoren voor zijn rekening wil nemen. Er worden dus partijen bij gezocht die willen investeren.
Kerncentrales moeten draaien in 2035
Het kabinet hoopt dat tussen 2025 en 2028 de eerste bouwvergunningen kunnen worden afgegeven, schrijft RTL Nieuws. De daadwerkelijke bouw van de reactoren kan dan vanaf 2028 beginnen. De hoop is dat uiterlijk in 2035 de reactoren kunnen gaan draaien. Dat klinkt voortvarend maar de praktijk leert dat het bouwen van kerncentrales veel langer duurt dan vooraf wordt verwacht. Daarom ook dat Nederland waarschijnlijk kiest voor typen die zich al hebben bewezen: zogenoemde ‘generatie III+ reactoren’.
Openingsfoto: de huidige kerncentrale van Borssele. Foto Depositphotos