Een blauw verlichte bewegende spin, een 3D-model van een menselijk skelet en een virtuele atlas met zichtbare hoogteverschillen. Het zijn slechts drie voorbeelden van interactieve hologrammen die realtime werden geprojecteerd tijdens demonstraties met het projectieapparaat VX1 van Voxon Photonics uit Zuid-Afrika.

Met de VX1 kun je interactieve, bewegende hologrammen projecteren die in de lucht lijken te zweven. Het doet denken aan het fictieve hologramspel uit de originele Star Wars-film uit 1977.


Horizontale plakjes

De software van VX1 bouwt de hologrammen op door een afbeelding op te delen in honderden horizontale plakjes. Elk plakje bestaat uit lichtpuntjes die razendsnel op een glazen plaat worden geprojecteerd, terwijl deze plaat vijftien keer per seconde op en neer beweegt.

De VX1 volgt de exacte locatie van het glas en synchroniseert die met de vierduizend lichtplakjes die per seconde worden gegenereerd. Elke seconde zendt de VX1 een half miljard lichtpuntjes uit die samen op de bewegende glasplaat een 3D-hologram vormen dat in de lucht lijkt te zweven. Dit kan een statische afbeelding, een bewegende animatie, een game of een interactieve visualisatie van data zijn.

Dankzij de hoge resolutie valt heel gedetailleerd in te zoomen op deze 3D-modellen. De VX1 kan hologrammen projecteren binnen een grondoppervlakte van 18 bij 18 centimeter en met een hoogte van maximaal 8 centimeter. Je kunt de hologrammen vanuit elke hoek zien zonder dat je een speciale bril of headset nodig hebt. Ter bescherming staat er wel een glazen koepel over het projectievlak heen.


Toepassingen

De techniek is interessant voor een groot aantal industrieën en toepassingen. Denk aan 3D-games, visualisaties van productontwerpen, projecties van molecuulmodellen. Ook binnen de geneeskunde kan de VX1 interessant zijn. Het apparaat kan bijvoorbeeld de lichaamsscans uit een CTscanner realtime opbreken om aparte 3D-visualisaties te maken van het skelet, de spiermassa, organen en bloedvaten. De VX1 van Voxon Photonics is sinds kort op de markt en kost tienduizend dollar (ongeveer negenduizend euro).

Tekst: Paul Schilperoord