De ijsmuur in de grond die vorig jaar om de beschadigde kerncentrales in Fukushima is aangelegd, functioneert niet goed. De barrière blijkt niet waterdicht te zijn.

De kerncentrales van Fukushima liepen in 2011 zware schade op door een zware aardbeving en een daarop volgende tsunami. Hierdoor stroomde grondwater vanuit de bergen de kerncentrale in, waar het radioactief werd, om vervolgens in de oceaan te eindigen.

 

Bevroren aarde

Om dit probleem op te lossen, maakte het energiebedrijf Tepco in 2013 zijn plannen bekend voor een ijsmuur. Dit is geen wand van ijs, maar bevroren aarde. Daarvoor stopte het bedrijf 1500 buizen in de grond, waar koelvloeistof van – 30 °C doorheen stroomt. Hierdoor bevriest de aarde rond de buizen en ontstaat de ‘ijsmuur’, met een diepte van 30 m en een omtrek van 1.5 kilometer. Afgelopen augustus was de bouw van de muur compleet (lees: ‘IJsmuur rond kerncentrale Fukushima’).

 

Doorsnede van het grondwater rond de kerncentrale van Fukushima Daiichi.

 

Moeilijke waterstroming

Ondanks deze barrière blijft grondwater de kerncentrale in stromen, meldt Reuters. ‘Ik denk dat de ijsmuur te overdreven is aangeprijsd wat betreft zijn vermogen om alle afgifte- en opslagproblemen op te lossen’, zegt Dale Klein, voormalig voorzitter van de US Nuclear Regulatory Commission en hoofd van een extern adviescomité over veiligheidsregelingen voor Tepco, in het bericht van Reuters. ‘De hydrologie van Fukushima – hoe water op en vooral onder het aardoppervlak stroomt – is erg gecompliceerd, waardoor de exacte waterstroming moeilijk te voorspellen is, vooral tijdens hevige regenbuien.’ Hydrologie is de studie van het gedrag van water op en onder het aardoppervlak.

 

Wateropslag

Tepco moet al het radioactief besmette grondwater weer uit de kerncentrale pompen, reinigen en opslaan in containers. Momenteel staan er in Fukushima zo’n duizend containers met een gezamenlijk gewicht van een miljoen ton. Het bedrijf schat dat er in 2021 geen ruimte meer zal zijn.

 

De Fukushima Daiichi kerncentrale direct na de ramp.

Een groep van experts, aangesteld door de Japanse overheid, concludeerde afgelopen woensdag dat de muur niet effectief genoeg is bij het verlagen van de hoeveelheid binnenstromend water, en dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Naohiro Masuda, hoofd van de ontmantelingsoperaties van Tepco, benadrukt de positieve aspecten van de ijswand. Om te beginnen stabiliseert hij de beweging van het grondwater. Daarnaast verlaagt de muur de totale hoeveelheid water die omhoog wordt gepompt, wat weer kosten scheelt voor de reiniging en opslag van het water. Het is echter de vraag of deze besparingen opwegen tegen de jaarlijkse onderhoudskosten van de muur, zo’n 9.5 miljoen dollar (7,7 miljoen euro).