Iglo als Marswoning
Als het aan ontwerpers bij NASA ligt, zullen de toekomstige Marsreizigers in een enorme iglo verblijven. Ze maakten een bouwplan voor een woning die stralingsbestendig is en toch comfortabel.
De iglo bestaat uit een grote donut, met daaromheen een koepelvormig schild. De tussenruimte wordt gevuld met water. Dit water, dat bij de temperaturen op Mars zal bevriezen, dient als een beschermende huls rond de woning aan de binnenkant. Omdat het ijs een beetje licht doorlaat, hebben bewoners van de iglo toch nog enig daglicht.
Het ontwerp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ondergrondse Marswoning, een andere optie waarbij de grond bescherming biedt. Het daglicht geeft astronauten een besef van dag en nacht, ook als ze binnen zitten. Daarnaast is het makkelijker om van binnen naar buiten te gaan en andersom.
Straling
NASA denkt, net als andere ruimteorganisaties, veel na over huisvesting op de rode planeet. Als men binnen een paar decennia mensen naar Mars stuurt, zullen ze een paar grote problemen moeten oplossen. Het grootste probleem op dit moment lijkt de kosmische straling. Omdat Mars geen magneetveld heeft en nauwelijks atmosfeer, wordt het oppervlak constant gebombardeerd met ruimtestraling die schadelijk is voor mensen. Als een astronaut een aantal maanden of jaren op de planeet moet functioneren, is bescherming tegen die straling cruciaal.
Water is bij uitstek geschikt om die deeltjes af te vangen. Daarom bedacht een groep van NASA-onderzoekers en -ontwerpers het iglomodel. Volgens hen is er op de rode planeet voldoende water beschikbaar om de ijsmantel te vullen.
400 dagen
Dat betekent niet dat het gemakkelijk zal worden om de iglo ook echt te bouwen. De ontwerpers voorzien een systeem dat ervoor zorgt dat het gebouw er al staat voordat er astronauten op Mars arriveren. Simpele robots moeten het geheel gaan opbouwen. Gezien de hoeveelheid beschikbaar water zullen die robots elke dag 1000 liter water in de mantel kunnen pompen. Dan duurt het 400 dagen voor de iglo helemaal vol is, mits er niets misgaat tijdens de opbouw.
Lees verder het januarinummer van De Ingenieur met een groot een verhaal over de lange reis naar Mars en hoe die te overleven; een verkenningstocht over eten, bewegen en eenzaamheid.
Bestel hier drie proefnummers of neem een abonnement voor de halve prijs.