Amerikaanse onderzoekers hebben een zendertje ontwikkeld dat zo licht en klein is dat het bij een hommel kan worden omgehangen. Als die er vervolgens mee gaat rondvliegen, levert dat een levend Internet of Things op. 

In de precisielandbouw maar ook bij milieuonderzoek wordt veel gebruikgemaakt van sensoren. Drones worden ermee volgehangen om vervolgens data te verzamelen, maar met de huidige batterijen kunnen die hooguit een kwartier in de lucht blijven. Zou het niet veel handiger zijn om een natuurlijke oplossing te vinden, dachten computeringenieurs van de University of Washington. Zij wisten sensoren, opslagsysteem, gps, een krachtbron en communicatietechnologie samen te voegen in een rugzakje van 102 mg en dat vervolgens op de rug te binden van een hommel. 

 

Oplaadbare batterijen

Het meeste gewicht - ruim 70 mg - gaat op aan de batterijen, die zeven uur meegaan en bovendien draadloos worden opgeladen zodra de hommel terug is in de korf. Dan worden met een snelheid van 1 kbps ook de data van de sensoren automatisch doorgestuurd via radiogolven. Daarbij gaat het onder meer over temperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit. In totaal kan het rugzakje circa 30 kb aan data opslaan. 

Hommels gelden als uiterst efficiënte insecten en ze komen in veel ecosystemen voor. Voor de onderzoekers betekent het insect een vorm van gratis mobiliteit. 'Maar om daarvan gebruik te maken moesten we wel enkele cruciale technische hordes nemen', zegt onderzoeksleider Shyam Gollakota in een persbericht. Niet alleen op het gebied van gewicht en formaat, maar ook de gps moest zeer precies functioneren voordat de hommel kon worden ingezet als onderdeel van een Internet of Things in smart farming. 

De onderzoekers hebben hun onderzoek woensdag op internet gezet