De raffinaderij van petrochemisch bedrijf Neste in Rotterdam krijgt de eerste zeer efficiënte hoge-temperatuur elektrolyser. De elektrolyser gaat groene waterstof produceren voor de productie van biobrandstoffen.

Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het lichte gas kan gebruikt worden als brandstof voor auto's of om huizen te verwarmen zonder uitstoot. De uitdaging is echter duurzaam waterstof te produceren. Vrijwel alle geproduceerde waterstof is 'grijs', het wordt gewonnen uit een reactie tussen 'hoge-druk-stoom' en methaan. Hierbij komen de producten waterstof en koolstofdioxide vrij.

Met gebruik van elektrolyse kan water worden gesplitst in waterstof en zuurstof. Als dit gebeurt met duurzaam opgewekte stroom, is dit 'groene waterstof'.

 

Gasfase

Neste's bioraffinaderij in Rotterdam is de grootste hernieuwbare biobrandstoffabriek van Europa. De grondstoffen worden geproduceerd uit afval en reststoffen. In de bioraffinaderij wordt nu nog 'grijze' waterstof gebruikt voor de productie. De integratie van de elektrolyser met de bioraffinaderij is onderdeel van het MULTIPHLY-project. De elektrolyser staat gepland voor 2023.

Bijzonder aan het systeem dat in Rotterdam wordt geïnstalleerd, is dat de waterstof geproduceerd wordt van water in de gasfase in plaats van in de vloeistoffase. Bij hogetemperatuurelektrolyse kan de warmte van de bron direct gebruikt worden voor de waterstofproductie, efficiënter dan eerst warmte omzetten in elektriciteit voor het productieproces. Daarmee zal de efficiëntie van het systeem zeker 20 procent hoger liggen dan die van een lage-temperatuur elektrolyser.

De hoge-temperatuur elektrolyser krijgt een nominaal vermogen van 2,6 megawatt en een waterstofproductie van 60 kilogram per uur. Dit is genoeg om circa 8.000 ton uitstoot aan broeikasgassen te vermijden.

Raffinaderij Neste op de Rotterdamse Maasvlakte. 

Op grote schaal

Het zal de eerste multi-megawatt hoge-temperatuur elektrolyser in de wereld zijn voor de productie van waterstof. Het project is een stap om op grote schaal CO2-uitstoot van de industrie te verlagen. Leden van het consortium van dit project zijn Neste, producent van hernieuwbare diesel uit afval en restproducten, energiebedrijf ENGIE, fabrieksbouwer PaulWurth, cleantechbedrijf Sunfire en de Franse onderzoeksorganisatie CEA.

In 2024 verwacht het consortium zo'n 960 ton aan waterstof te hebben geproduceerd.

 

Infrastructuur

Dit is niet het enige waterstof-project in de Rotterdamse haven. Zo plant ook Shell de bouw van een fabriek voor de productie van groene waterstof met behulp van windenergie. De haven wil de waterstofeconomie in het gebied verder stimuleren door infrastructuur te faciliteren.

 

Foto's: Neste