De Ingenieur blikt alvast vooruit naar het nieuwe jaar en presenteert een selectie van technieken die in 2016 zullen doorbreken. Die toepassingen staan niet op zich, maar zijn smaakmakers van nieuwe trends in het technische domein. Hieronder een kort overzicht van de sneakpreview 2016.

Internetloos netwerk

Nu het draadloze internet steeds meer wordt belast, is er de zoektocht naar andere oplossingen. Zo maakt de app Tribler van de TU Delft het mogelijk informatie te delen via een geïmproviseerd netwerk van individuele smartphones. Dat is vooral handig in situaties waar grote mensenmassa’s bijeen zijn.

Recyclebare petfles

De circulaire economie gaat ervan uit dat afgedankte producten weer hoogwaardige grondstof zijn voor nieuwe producten. De proeffabriek van Ioniqa gaat dat waarmaken voor de petfles. Het materiaal wordt weer tot zijn oorspronkelijke grondstof ontleed, kleurstoffen en verontreinigingen worden eruit gehaald.

Zonneweides

Komend jaar wordt het jaar van de zonneweides. Op tal van plekken worden ze gebouwd of voltooid, vaak enkele voetbalvelden groot. Vanaf een verder onbruikbaar stuk land tussen spoorrails in Den Haag, het met crowdfunding gefinancierde zonnepark in Breda tot en met het megapark De Brem dat in het Limburgse Gennep zal verrijzen.

3D-geprinte pillen

Bij een pil uit de printer is de samenstelling gemakkelijk aan te passen. TNO ontwikkelde de techniek voor medicijnontwikkelaars die bij hun klinische studies pillen nodig hebben van verschillende samenstelling. De techniek opent bovendien de weg om op langere termijn patiëntspecifieke pillen te produceren. De apotheker heeft dan geen vijzel meer, maar een 3D-pillenprinter.

Eiwit uit rioolwater

Van de ammoniak die bij de rioolwaterzuivering vrijkomt in de natte fractie van de biovergister, kunnen bacteriën eiwitten maken. Het enige dat ze nodig hebben is waterstof, kooldioxide en zuurstof. De kwaliteit van de zo geproduceerde eiwitten is goed genoeg voor dierlijke of menselijke consumptie. Maar eerst moeten twee pilotprojecten aantonen dat de productie voldoende is op te schalen.

Virtual Reality-brillen

Consumenten kunnen er eindelijk mee aan de slag: de virtual reality-bril, die komend jaar in verschillende uitvoeringen in de winkel komt te liggen, waaronder de Oculus Rift en de HTC Vive. Ze zullen het meest worden gebruikt voor videogames, waarvan tal van VR-uitvoeringen worden uitgebracht.

Medische robots

Er ontstaat een keur aan robottoepassingen voor op de operatietafel. Zo is er de prostaatrobot en de bloedvathechter. De eerste maakt het mogelijk om bij beginnende prostaatkanker met MRI te zien of de stralingsbron exact op de plaats van de tumor zit. De andere maakt het mogelijk om bloedvaten van een millimeter doorsnede aan elkaar te naaien. De robot doet dat door de bewegingen van de chirurg nauwgezet te verkleinen.

Echt nepvlees

De zoektocht naar vleesvervangers gaat verder. Het Amerikaanse Impossible Foods laat een prakje peulvruchten precies voelen, ruiken en smaken als een hamburger. Ze slagen daarin door op moleculair niveau planten en zaden te analyseren en vervolgens voor hun nepvlees die onderdelen te kiezen die het meest lijken op waar vlees uit is samengesteld. Komend jaar liggen ze in de schappen.

Drijvende aardgasfabrieken

In 2016 gaat de eerste drijvende aardgasfabriek in gebruik. Het schip verzamelt het op zee gewonnen gas direct uit de bron, maakt het vloeibaar en hevelt het over naar een gekoeld tankschip. Dit bespaart de aanleg van infrastructuur van de gasbron op zee naar de kust. Meer van dit soort drijvende lng-fabrieken liggen in het verschiet.

Terrasmachine

Bij veel verdroogde gebieden is niet het gebrek aan regenwater het probleem, maar de grond die het met zijn verharde bovenlaag niet opneemt, waardoor het water er alleen maar wegstroomt. Een van de manieren om daar iets tegen te doen is de aanleg van terrassen, maar dat is erg arbeidsintensief. De machine Terracedixx kan in een uur tijd 10 km terras aanleggen, en begint volgend jaar zijn eerste project in het Mexicaanse Baja California.

Blockchain regelt financiële transacties

De manier waarop banken opereren gaat veranderen door toepassing van de blockchain, een methode die ervoor zorgt dat transacties betrouwbaar worden uitgevoerd. De techniek is al in gebruikt bij Bitcoin, en gaat nu ook de reguliere bankwereld veroveren.

High end geluid

Muziek luisteren met de allerbeste geluidskwaliteit, het is de onvermijdelijke tegenhanger van de mp3-golf die de geluidswereld heeft overgenomen. Een ultieme toepassing komend jaar is de nieuwste Orpheus koptelefoon van Sennheiser, met versterkers in de oorschelp, en gekoppeld aan een buizenversterker die is gemaakt van marmer, om ruis te voorkomen.

Lees meer uitgebreid over de doorbrekers van 2016 in het decembernummer van De Ingenieur. Lead image: Pepijn Barnard.

Special actie: bestel nu drie nummers voor € 25 of een jaarabonnement, het eerste jaar voor € 67,50