Een kleine, lichtgewicht drone die andere drones uit de lucht kan halen? Een Litouwse hacker heeft er een slimme methode voor ontwikkeld.

Drones worden steeds populairder. Ook in de oorlog in Oekraïne worden ze veelvuldig ingezet: niet alleen zwaar­bewapende militaire varianten, maar ook juist kleine consumentendrones van nog geen 250 gram. De Litouwse hacker Aleksey Zaitsevsky ontwierp een drone die andere lichte drones tot 25 kilogram met een net uit de lucht kan halen. 

De feloranje, superlichte Drone Interceptor is niet de eerste drone die een net over een andere drone kan werpen. Met snelheden van honderd kilometer per uur en pieksnel­heden van tweehonderd kilometer per uur onderscheidt de drone zich vooral door zijn vaart.



Parachute voor zachte landing

De drone heeft twee camera’s: een horizontale camera voor navigatie en een naar boven gerichte camera die wordt gebruikt in aanvalsmodus om het net goed te positioneren. Tijdens de aanval versnellen de propellers, om vervolgens samen met het net van 2,5 bij 2,5 meter los te komen van de drone.

Het net blokkeert de propellers van de doelwitdrone waarna deze naar beneden stort. Ontdaan van zijn propellers, gooit Drone Interceptor een parachute uit voor een zachte landing. Na de landing zendt de drone signalen uit zodat de gebruiker hem kan terugvinden.


Doe-het-zelfkit

Voor Zaitsevsky begon de drone als een hobby waarin hij duizend uur en tweeduizend euro stak. Wat hij er precies mee gaat doen, zal afhangen van de middelen, schrijft hij. 

‘Een idee is om de drone te verkopen als een doe-het-zelfkit. Een ander plan is om hem te verkopen als autonoom beveiligingssysteem voor honderd­duizend euro, waarbij je er bijvoorbeeld meerdere op een jacht kunt plaatsen. Ook zou ik de prototypen graag testen bij een militaire missie. En patrouillewagens met onder­scheppingsdrones kunnen aantrekkelijk zijn voor vlieg­shows.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Aleksey Zaitsevsky

Â