Grootste windturbine ter wereld levert eerste stroom
De grootste windturbine ter wereld, de Haliade X in Rotterdam, heeft zijn eerste stroom geproduceerd. Dat heeft GE, de bouwer van de windmolen, bekendgemaakt. Het prototype wordt in de komende maanden uitgebreid getest. Doel is om volgend jaar het typecertificaat te halen, zodat de serieproductie van de windturbine kan beginnen.
De skyline van Rotterdam heeft er sinds kort een eyecatcher bij: op de Maasvlakte ten westen van de stad is de grootste windturbine ter wereld verrezen. GE Renewable Energy heeft er de Haliade X gebouwd, een windmolen met een maximale capaciteit van 12 megawatt. Eind vorige week leverde de mega-windturbine voor het eerst stroom.
Ter vergelijking: de molens in het bekende Prinses Amalia-windmolenpark, voor de kust van Noord-Holland, hebben een maximaal vermogen van 2 megawatt.
Euromast
Alles aan de Haliade X is groot. De turbine reikt tot 260 meter de hoogte in, en is daarmee veel hoger dan de Euromast en maar een stukje lager dan de top van de Eiffeltoren. De rotorbladen zijn per stuk 107 meter lang. De tip van zo’n blad legt per volle ronde ruim 700 meter af. Per jaar zal de Haliade X, gerekend met gunstige windomstandigheden, ongeveer 67 gigawattuur aan duurzame stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 16.000 huishoudens.
Serieproductie
Onderzoeksinstituut ECN part of TNO gaat in opdracht van GE vier jaar lang tests uitvoeren met de grote windturbine. ‘Dit prototype is belangrijk voor ons om het typecertificaat te halen. Daarna kunnen we de turbine in serieproductie nemen’, zegt Vincent Schellings van GE Renewable Energy.
‘We willen nagaan of de turbine net zo presteert als waar we hem voor hebben ontworpen: produceert hij de juiste hoeveelheid stroom bij een bepaalde windsnelheid, wat zijn de krachten op de bladen, en is de turbine betrouwbaar genoeg?’
Glasvezel en carbon
Om de krachten en momenten op de bladen te meten, brengt ECN er reksensoren op aan. Die sensoren meten of de enorme bladen van glasvezel en carbon inderdaad zo vervormen als vooraf is berekend.
GE en ECN onderzoeken ook hoe installatie en onderhoud moet veranderen voor windparken met enorme turbines zoals de Haliade X. ‘Het groter maken van windturbines heeft ook effect op de installatie- en onderhoudsschepen die je moet inzetten’, zegt Jan Willem Wagenaar van ECN part of TNO.
Eigenlijk is de Haliade X bedoeld voor op zee; het testen gebeurt echter op land, omdat hij daar beter bereikbaar is. Als de tests erop zitten, blijft de windturbine wel gewoon in Rotterdam staan om daar groene stroom op te wekken.
Projecten
GE heeft al veel orders in zijn portefeuille voor de grote windturbine. In de Verenigde Staten staan projecten op stapel tot 1100 megawatt, met de Haliade X als de beoogde windturbine; hetzelfde geldt voor een groot project in de Noordzee, zo valt te lezen in een persbericht van het bedrijf.
De laatste decennia zijn windturbines steeds groter geworden. Leverden ze in de jaren negentig van de vorige eeuw nog maar een paar honderd kilowatt, met een maximale capaciteit van 12 megawatt breekt de nieuwe turbine van GE nu het record. Hoe groter de turbine, hoe lager de kosten van de geproduceerde stroom relatief zijn. ‘Zo is bijvoorbeeld de aanleg van één enkele grote offshore fundering goedkoper dan meerdere kleine’, zegt Wagenaar.
Openingsfoto: Het ophijsen van de motorgondel, eind augustus. Zie voor de schaal de cabine van de kraanmachinist links. Foto Portpictures.nl.