Een nieuw type verf, gebaseerd op silicium, gaat veel langer mee dan de verfsoorten die nu worden gebruikt. Bovendien reflecteert de verflaag zonlicht en kan hij zichzelf repareren. Het wondermiddel, ontwikkeld door een onderzoeksteam van de University of Boston onder leiding van Jason Benkoski, is gepresenteerd op de bijeenkomst van de American Chemical Society.

Als alle beloften van Benkoski uitkomen, kan deze verf veel betekenen voor de industrie. De verf kan bijvoorbeeld scheepsrompen koel houden, zodat ze minder snel corroderen of op andere manieren aangetast raken. Ook op (platte) daken kan de zonwerende verf uitkomst bieden.

De doorbraak zit hem in het gebruik van silicium in plaats van organisch materiaal als verfbasis. De inorganische verf vervalt veel minder snel onder invloed van (ultraviolet) zonlicht en gaat dus langer mee. Benkoski paste kaliumsilicaat aan, zodat het, als het eenmaal droog is, niet zomaar in water oplosbaar is. Met een paar toevoegingen is de verflaag bovendien 'rekbaar', zodat het uitzetten van metaal door warmte niet voor barsten in de verf zorgt.

Tijdens de persconferentie op het congres van de American Chemical Society ging Benkoski nog een stap verder. Hij vertelde dat het materiaal zelfreparerend kan zijn: als er een barst in de harde verf komt, kan een beetje water de verf rond de barst zacht maken. Na opdrogen vormt het uiteindelijk weer een mooie laag. Hoe dat precies werkt, heeft hij niet uit de doeken gedaan.

Hoewel de verf veelbelovend klinkt, gaat het nog om een onderzoeksproject. De verf is slechts in kleine hoeveelheden gemaakt en veel van de eigenschappen zijn nog niet volledig getest. Benkoski wil het materiaal de komende twee jaar nog verder onderzoeken. Daarna volgt pas een eventuele praktijktest.