Glasachtig hout maken
Een raam van hout isoleert beter dan glas en zou dus een stuk duurzamer zijn, maar het blijft jammer dat je er niet doorheen kan kijken. Wetenschappers van de Amerikaanse University of Maryland hebben een methode ontwikkeld om hout doorzichtig te maken en de sterkte te behouden. Het materiaal lijkt op plastic of glas, maar het is hout.
Het beter isoleren van een woning is een van de standaard stappen om het energieverbruik te verminderen. Dubbelglas, of zelfs triple glas, is een optie. Maar een houten raam zou volgens sommige wetenschappers nog beter kunnen zijn. Daarom werken ze aan verschillende methoden om hout doorzichtig te maken. Het resultaat moet ook nog eens minder breekbaar zijn dan glas.
De lignine in hout maakt het materiaal sterk en is verantwoordelijk voor de houtstructuur. Door deze component te onttrekken wordt het hout doorzichtig. Meestal bestaat dit proces uit twee stappen. Eerst wordt de lignine chemisch verwijderd, waardoor het hout doorzichtig wordt. Vervolgens wordt een doorzichtig polymeer toegevoegd, om het behandelde hout glad en sterk te maken.
Het onttrekken van alle lignine valt echter niet te compenseren met het toevoegen van een polymeer. Daarnaast zijn de chemicaliën om de lignine te verwijderen milieubelastend. Materiaalwetenschappers van de Amerikaanse University of Maryland ontwikkelden daarom een nieuwe, milieuvriendelijke methode om het hout doorzichtig te maken.
Bleken
In plaats van het verwijderen van de lignine, hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld om de kleurende component als het ware te bleken. Eerst bestrijken ze het hout met waterstofperoxide en vervolgens stellen ze het bloot aan uv-licht. Dankzij een behandeling met epoxy, een doorzichtig polymeer, blijft er een sterk, transparant en glad stuk hout over.
Omdat de lignine nog steeds in het hout zit, blijft de sterkte van het materiaal behouden. En doordat er slechts kleine hoeveelheden waterstofperoxide en epoxy nodig zijn, is de methode een stuk minder milieubelastend.
Met deze methode is het de onderzoekers al gelukt een stuk hout met een dikte van een millimeter transparant te maken.
Een oude methode van de materiaalwetenschappers van de University of Maryland om doorzichtig hout te maken.
Draagmuur
Volgens de onderzoekers is het hout zo sterk dat het zelfs kan worden gebruikt om een draagmuur te maken. Daarnaast geleidt hout warmte slechter dan glas, waardoor het materiaal een woning beter isoleert. De techniek is volgens de wetenschappers op schalen voor commerciële productie. Met het spin-off bedrijf InventWood proberen de onderzoekers de hout op de markt te krijgen.
Beeld: depositphotos