‘Je zult maar een geel hesje moeten dragen voor werk…’, zucht ik terwijl ik buiten de kroeg een ploeg straatvegers zijn werk zie doen.

Hoewel de ‘gele hesjes’ als politieke beweging niet meer in het centrum van de aandacht staan, hebben hun acties afgelopen jaar het imago van het gele hesje flink aangetast. Voor mij waren de hesjes een signaal: ‘Hier wordt gewerkt’. Nu is mijn eerste associatie: ‘Hier is men boos.’ Ook Tim kijkt op van zijn bier. ‘Alleen geel is saai, wij hebben de hele regenboog.’

Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht hoe Tim er op zijn werk in het magazijn van een grote luchtvaartmaatschappij zou bijlopen, maar nu zie ik een bonte stoet mensen voor me in een felgekleurd hesje. Ze zouden niet misstaan in een videoclip van een techno-track uit de jaren ’90.

‘Is voor iedereen dezelfde kleur hesje niet veel goedkoper?’, vraag ik me hardop af. ‘Dat hadden we’, zegt Tim, ‘maar bezoekers mogen bijvoorbeeld niet bij de vliegtuigmotoren komen, dus hebben we voorgesteld om die een andere kleur te geven. Nu lopen bezoekers in het roze, rondleiders in het blauw en magazijnmedewerkin het geel.’

Kleurcodes gebruiken is sowieso een goede manier om snel overzicht te hebben.

Ik snap dat je niet wilt dat een onoplettende bezoeker een bewegende vleugelflap in zijn gezicht krijgt. Kleurcodes voor mensen met verschillende rollen is dan een prima manier om aan te geven wie zich waar mag bevinden. Kleurcodes gebruiken is sowieso een goede manier om snel overzicht te hebben. Elektrische schakelingen zijn een bekend en voor de hand liggend voorbeeld.

Ook bij evenementen zie ik vaak dat techneuten kleurcodes op hun mengpaneel gebruiken om snel de verschillende lichteffecten te herkennen. Ik hou van zulke pragmatische oplossingen. Je kunt dure apparaten ontwerpen die zelf ontdekken of de kabels goed zijn aangesloten, of je kunt gewoon afspreken: rood is altijd plus. Je kunt met een pasjessysteem de toegang tot verschillende ruimten waterdicht proberen te regelen, of je geeft alleen degenen die wél bij de motoren mogen een geel hesje en anderen een roze.

Welke maatregel geschikt is, hangt natuurlijk af van je bedrijfstak, van het risico als het mis gaat en van de lokale bedrijfscultuur. Maar voordat een overdreven geavanceerd technologisch systeem wordt ingevoerd, is het goed even na te denken of het probleem niet ook met simpele kleurcodes kan worden opgelost. Wat mij betreft is dat óók denken als een goede ingenieur. 

Tekst: Rolf Hut
Foto: Robert Lagendijk