Een fraaie gevel die nog energie opwekt ook? Het is mogelijk, toont een demonstratieproject van onder meer TNO in Eindhoven aan. 

De behoefte aan duurzame energie is groot. Terwijl er steeds meer zonnepanelen in weilanden en op daken worden geïnstalleerd, is er een enorm oppervlak dat nog niet of nauwelijks voor duurzame energiewinning wordt ingezet: de gevels. Om daarin verandering te brengen, heeft TNO met een aantal partners deze week een van de gebouwen op de High Tech Campus Eindhoven voorzien van een creatief zonnepanelensysteem.


Composiet met zonnecellen

Het systeem doet denken aan een klimop die zich rond de hoek van het gebouw heeft gewikkeld. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door architectenbureau INBO. In de in totaal vijftig zwarte en donkergroene 3D-composietelementen die samen de klimop vormen, is een dunne film fotovoltaïsche cellen ingebouwd.

De gevelmodulen zijn gemaakt door Flexipol Composites. Dat bedrijf uit Wieringerwerf maakt al langer composietgevels, maar was nog niet in staat om er pv-cellen in te verwerken. 'Daar hebben wij ze bij geholpen,' zegt projectleider Wim Soppe van TNO.


Driehoekige gevelmodulen 

TNO verzorgde daarnaast het elektrische ontwerp. De gevelmodulen bestaan uit driehoeken, met in elke zijde ervan een op maat gemaakt zonnepaneel. 

'Gevelmodulen gaan zo'n dertig jaar mee'. zegt Soppe. De technische uitdaging hier was om de zonnecellen zo in te passen in het composiet dat die ook dertig jaar meegaan. 'Je kunt de pv-cellen niet zomaar ingieten,' zegt Soppe. 'Het was een uitdaging om ze goed en betrouwbaar in te pakken.'

Demonstratieproject

Het project is bedoeld om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met zonnecellen. 'De techniek hoeft niet langer leidend te zijn, maar kan nu ook de vorm volgen'. zegt Soppe. 'Voor architecten, ontwerpers en eigenaren van bestaande gebouwen kan dat erg interessant zijn.' 

Het ontwerp en de bouw van het systeem hebben een jaar geduurd. Het komende jaar wordt per module onder verschillende omstandigheden de energieopbrengst gemeten. .

TNO werkt intussen aan het automatiseren van het maakproces van de modulen. Als dat is gelukt, dan wordt de prijs van de gevelelementen met zonnestroom concurrerend met die van standaard gevelelementen. 

 

Gevelenergie

Het totale systeem zoals dat in Eindhoven is geïnstalleerd heeft een vermogen van 6,5 kilowattpiek. De potentie voor gevelenergie is groot, stelt TNO. Van de circa 2200 vierkante kilometer geveloppervlak in ons land zou 660 vierkante kilometer geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie.

Bij elkaar kan op de gevels een vermogen van 58 gigawattpiek geïnstalleerd. Ter vergelijking: in 2022 stond er in heel Nederland voor 18,8 gigawattpiek aan zonne-energie-installaties opgesteld. 


Foto: TNO/Wim Soppe