Duurzaam urinaal voor mannen
De Botta is een mannenurinaal voor 24-uursgebruik in het ziekenhuis. Het urinaal moet de werkdruk van de verpleegkundigen verlagen en de patiënt enige onafhankelijkheid teruggeven. De eerste test vindt begin volgend jaar plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.
Een mens urineert gemiddeld vier à vijf keer per dag. Mannen die in het ziekenhuis liggen en hun bed niet uit kunnen of mogen, kunnen in dat geval gebruik maken van een urinaal. Vaak moeten ze de verpleegkundigen er dan om vragen. Het urinaal moet dan steeds worden gehaald, weggebracht en weer gereinigd.
Urinaal bespaart tijd en materiaal
De Botta, vervanger van het mannenurinaal, is zo ontworpen dat de patiënt het zelf 24 uur lang kan gebruiken. Zo bespaart de Botta niet alleen urinalen, maar nog belangrijker: de tijd van verpleegkundigen.
Ook zorgt de Botta voor een hygiënischere omgeving door het aantal contactmomenten tussen de verpleegkundigen en vuile urinalen sterk te verminderen.
Afvalwater uit ziekenhuizen
De Botta is een onderdeel van Pharmafilter, een systeem dat afvalwater uit ziekenhuizen zuivert. Al het vaste materiaal, dus ook de Botta, wordt vermalen, ontsmet en schoon aangeboden voor recycling.
De medicinale stoffen worden uit het afvalwater gehaald waarna – in het geval van het Reinier de Graaf Gasthuis – 50 à 60 procent van het water in het ziekenhuis kan worden hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen.
Bioplastics
De Botta wordt naar verwachting begin 2023 voor het eerst getest in het Reinier de Graaf Gasthuis. Eind volgend jaar moet die klaar zijn voor productie. Het urinaal zal rond de 2,50 euro per stuk gaan kosten.
Of het urinaal uiteindelijk van recyclebaar kunststof of biologisch afbreekbaar plastic wordt gemaakt, is nog niet bekend. Eduardo van den Berg, cto van Pharmafilter: ‘Bioplastics zijn nog niet goedgekeurd voor dagelijks gebruik en de prijzen zijn hoog. Dus daar wachten we nog op.’
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Pharmafilter