Cybercrime neemt toe
De cybercriminaliteit professionaliseert. Nu internet voor steeds meer bedrijven, overheden en burgers onmisbaar wordt voor het dagelijks functioneren, komen er ook meer boeven die geld willen verdienen of de boel willen verstoren. Denk aan de Amerikaanse overheid die iedereen bespioneerd en Iraanse kerncentrales infecteert met malware. Maar ook criminelen die bijvoorbeeld productieprocessen infecteren en vervolgens losgeld eisen van een bedrijf.
Bescherming tegen dit soort cybermisdaden is lastig. De hackers lopen altijd een stapje voor op de beveiligers, die alleen maar kunnen reageren op nieuwe dreigingen. Toch groeit langzaam het besef, ook bij de Nederlandse overheid, dat er meer moet gebeuren om cybercrime aan te pakken. Defensie heeft bijvoorbeeld de Nationale Cybersecurity Stragie 2 opgezet, een plan om cybercriminaliteit het hoofd te bieden. Niet alleen via reacties, ook door terug te slaan. Als er gevoelige informatie gestolen wordt, moet het leger snel de daders kunnen opsporen en, eventueel met hun eigen hackers, zorgen dat ze de informatie niet in handen krijgen.
Het opsporen van cybercrime is sowieso ontzettend moeilijk; vaak is terughacken onmogelijk, omdat de dader allang verdwenen is van het internet. De 'grote jongens' (overheden, profesionnele misdadigers) blijven zo vaak buiten schot. Toch moeten overheden snel met goede regels komen en alle mogelijkheden die er zijn benutten; cybercrime komt immers steeds vaker voor en de gevolgen lijken ook steeds rampzaliger te worden.
Het is daarom ook gek dat het publiek bewustzijn achterblijft. De burger kan cyberveiligheid over het algemeen weinig schelen, waardoor het op de politieke agenda geen prioriteit krijgt. Mede hierdoor lopen de cybertactieken van overheden vaak achter en zijn landen kwetsbaar voor aanvallen. Dat moet veranderen; als mensen zich bewuster zijn van de gevaren, zullen overheden eerder hun best doen de burgers te beschermen.
In de Ingenieur van deze maand: hoe zit het met die cybercrime, en zijn we wel goed beschermd?
En: je internetverkeer laten bekijken helpt bij bescherming.