In Nederland dreigt op steeds meer plekken een huisartsentekort. Is de Health Cube - simpelweg een grote doos - de oplossing? 

In de H3 Health Cube kunnen mensen een ­professioneel medisch consult ­krijgen van een dokter op afstand en zelf ­medische testen uitvoeren. De Cube, ontwikkeld door het Canadese bedrijf UniDoc Health, is een standalone module die op openbare plekken kan worden neergezet. Dat kan zowel buiten als binnen, bijvoorbeeld in apotheken, zorginstellingen, gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen. 


Alternatief voor artsenbezoek

De module is rolstoeltoegankelijk en kan door iedereen worden gebruikt als alternatief voor een bezoek aan een arts. 

In de H3 Health Cube hebben patiënten een realtime HD audio- en videoverbinding met een arts op afstand. Het voordeel boven een gewoon videogesprek is dat de arts de patiënt kan vragen bepaalde diagnostische instrumenten in de module te gebruiken. Dat kunnen ze zelf doen of met hulp van medisch personeel als dat op de locatie aanwezig is.


Vol medische instrumenten

Elke module is voorzien van een aantal standaard­instrumenten, zoals een stethoscoop, een bloeddrukmeter en een thermo­meter. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om dit uit te breiden met geavanceerdere apparatuur, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een CT-scan, een colonoscopie, een abdominale echografie, een elektrocardiogram of het nemen van bloedmonsters.

Na elke afspraak wordt de hele module inclusief alle apparatuur gesteriliseerd met ultraviolet licht en worden alle oppervlakken door een mede­werker afgenomen.



Zelf darmonderzoek uitvoeren

Het klinkt tamelijk bizar om bij jezelf een bloedmonster af te nemen of een darm­onderzoek uit te voeren, maar UniDoc Health voert al praktijktesten uit met de H3 Health Cube.

De eerste drie exemplaren staan inmiddels opgesteld bij apotheken in Ontario en een dertigtal zit in de planning voor testen in de stad Tucson in Arizona.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Unidoc Health