Brug uit 3D-printer geplaatst in Amsterdam
Aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam is een 3D-geprinte voetgangersbrug in gebruik genomen. De geprinte brug is volledig van roestvast staal, waarmee de hoofdstad een wereldprimeur heeft.
De brug is ruim twaalf meter lang en zes meter breed. Het ontwerp is van Joris Laarman Lab, in samenwerking met MX3D en Arup. Het ingenieursbureau is verantwoordelijk voor constructief ontwerp, analyse, evaluatie en testen van de zesduizend kilo wegende brug.
De officiële opening werd donderdag verricht door koningin Maxima. De bedoeling is dat de stalen brug twee jaar blijft staan, tot de oude brug volledig is gerestaureerd en kan worden teruggeplaatst.
Sensoren
De sierlijk vormgegeven brug is uitgerust met allerlei sensoren waarmee de invloed van weersomstandigheden en de mate van belasting is te volgen. Dat gebeurt door middel van een digitale tweelingbrug.
Dankzij de 3D-printtechniek hadden ontwerpers en ingenieurs grote architecturale vrijheid. Ook helpt 3D-printen om zo efficiënt mogelijk met materiaal om te gaan en verspilling tegen te gaan.
Massief oppervlak
De brug was eigenlijk al in 2018 klaar, maar kon pas worden geplaatst nadat de kademuren waren versterkt voor plaatsing.
De bouw van de brug nam zo’n zes maanden in beslag. Vier robots lasten continu staaldraden aan elkaar om zo een massief oppervlak te maken. De losse brugonderdelen die zo ontstonden, werden vervolgens extern met de hand aan elkaar gelast.
Belastingtests
Vervolgens vonden uitgebreide belastingtests plaats. Daarbij zetten de makers een gewicht op de overspanning. Daarnaast deden ze triltests, om zeker te weten dat de brug bestand is tegen grote groepen voetgangers.
Met de gegevens die dat opleverde, maakte het bedrijf bovendien een ‘digital twin’ van de brug. Die moet gaan voorspellen wanneer de brug aan onderhoud toe is.
Foto: Adriaan de Groot