Maak uit het puin in een rampgebied nieuwe betonblokken om huizen te bouwen. Voor het in elkaar zetten van een betonmachine-stenenpers zoekt ondernemer Gerard Steijn financiering via crowdfunding.



Proeflocatie met de bouwblokken in de haven van Amsterdam.

De eenvoud maakt het idee zo aansprekend: gebruik in een rampgebied het puin van ingestorte huizen om daar weer nieuwe betonblokken van te maken. Communicatieadviseur en bedrijfskundige Gerard Steijn is er de afglopen zeven jaar volog mee bezig geweest. Eerst om het procede te ontwikkelen om van het puin, dat brekers verwerken tot een granulaat van 1,5 cm, weer beton te maken door toevoeging van cement en additvieren. Vervolgens om aan te tonen dat het proces milieutechnisch verantwoord is - het bespaart volgens Steijn zo'n 40 % CO2-uitstoot ten opzichte van vers beton - en economisch uitkan. Dan om het proces van het persen van de LEGO-achtige blokken in de vingers te krijgen, en om aan te tonen dat daar woningen mee zijn te bouwen die voldoen aan de bouweisen.

'Alle stappen zijn met succes doorlopen, nu moeten we een mobiele fabriek te bouwen.' Die bevat een compacte betoncentrale die rechtstreeks is gekoppeld aan een stenenpers. 'Het granulaat, dat buiten op maat is gemaakt met brekers, gaat via de lopende band naar binnen, en de betonblokken komen er uit.' De mobiele fabriek past in een container, zodat deze gemakkelijk is te transporrteren.

Aan de kwaliteit van het puin stelt de machine geen hoge eisen. 'Bij slechte kwaliteit moeten we hooguit wat meer additieven of cement toevoegen.' De praktijk leert dat bewoners in arme gebieden vrij snel na een ramp alle te verkopen spullen, zoals betonijzer of hout, uit het puin halen, zodat alleen de stenen brokstukken overblijven.

Het technisch ontwerp van de mobiele fabriek is gereed. 'Wanneer het geld binnen is kunnen we direct aan de slag.' Om de € 85.000 vol te maken, de teller staat nu op driekwart, is nog twee weken te gaan. Meer informatie is te vinden op de crowdfundingsite www.doorgaan.nl