Bier brouwen op de maan
Vertrekt eind dit jaar een heuse microbrouwerij naar de maan? Een team van studenten aan de Amerikaanse UC San Diego bouwde een kleine biermaker voor een Indiase ruimtewedstrijd.
Het is een simpel ontwerp, niet groter dan een bierblikje. Het voorstadium van bier, de zogenoemde wort, zit in één van de drie compartimenten. Eenmaal op de maan gaat er een klepje open en valt er gist in de wort, waardoor het fermentatieproces begint. Als het gist zijn werk heeft gedaan en het bier genoeg koolzuur en smaak heeft, gaat er onderin het blikje een tweede luikje open. Dat laat alleen het gist door, waarna het bier klaar is om te drinken.
Indische raket
Niet dat er iemand aanwezig zal zijn om het versgebrouwen pilsje te nuttigen. De beoogde raketmissie is onbemand en zal voornamelijk onderzoeksapparatuur bevatten. Het bierontwerp is een inzending voor de wedstrijd van TeamIndus, een Indiase ruimtevaartorganisatie die eind dit jaar een raket naar de maan wil sturen. Op dit moment verzamelt die organisatie projecten die mee kunnen aan boord van de raket. Het bierbrouwerijtje is één van de 25 teams die nog in de race zijn voor een plekje in de raket.
Brood
Op het eerste gezicht lijkt bier brouwen op de maan geen bijzonder urgent project. Maar los van de jolige publiciteitswaarde zit er wel degelijk een belangrijke gedachte achter. Het test namelijk de werking van gist in omstandigheden die anders zijn dan op aarde. De zwaartekracht op de maan is immers maar een zesde van die op aarde, en dat beïnvloedt de dichtheid van het biermengsel. Normaal is dat de maatstaf die bepaalt wanneer het bier klaar is. In het maanontwerp gebeurt dat aan de hand van de opgebouwde druk.
Als men iets kan leren over de werking van gist, kunnen toekomstige astronauten die kennis gebruiken. Voor het bakken van brood en het maken van bepaalde medicijnen is gist vaak onmisbaar. Als het niet of anders blijkt te werken in de ruimte, weet je dat liever voordat je op reis gaat.