Bezorgrobotje loopt op licht
Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een plastic mini-bezorgrobot gebouwd. Het twee centimeter kleine voertuigje wordt aangestuurd door licht; batterijen zijn niet nodig.
Het robotje bestaat uit lichtgevoelige plastic, een innovatief materiaal dat in 2017 aan dezelfde universiteit werd ontwikkeld. Als er blauw licht op valt, krimpt de ene kant van het robotje en zet de andere kant uit.
'De poten van de robot strekken als er licht op schijnt, en buigen als het licht uit gaat,' zegt promovenda Marina Pilz da Cunha, die het onderzoek leidt. 'Zo loopt hij in vijf minuten over je hand.'
Zonder elektronica
Omdat de armen en benen van de robot verschillend van kleur zijn en reageren op verschillende golflengtes van licht, kunnen die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. Doordoor kan de robot pakketjes oppakken, een stukje lopen, en het pakketje dan weer loslaten.
De aansturing is eenvoudig: door een gerichte lichtstraal op het juiste deel van de robot. 'Wat het bijzonder maakt, is dat er geen chips of batterijen in zitten', zegt Pilz da Cunha. 'Het was een enorme uitdaging een voertuig te maken dat we kunnen aansturen zonder enige bekabeling.'
Medicatie afleveren
Nu het team heeft bewezen dat het de robot kan aansturen, gaan ze kijken wat nog meer mogelijk is. Zo spelen ze met het idee een groter exemplaar te maken, als een spin, dat ook meer lading kan vervoeren.
Maar voor de meest kansrijke toepassingen gaan de onderzoekers werken aan een veel kleiner exemplaar, dat binnen in machines reparaties zou kunnen uitvoeren. Daarnaast willen ze een versie bouwen van kleiner dan een millimeter, die in het menselijk lichaam medicijnen naar de juiste plek kan brengen. 'Maar omdat het daar donker is, moeten we dan met een andere energiebron gaan werken, zoals infrarood licht', zegt Pilz da Cunha.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science en is gratis te lezen.
Foto Pilz da Cunha et al., Advanced Science, 2020.