Beenband stimuleert spieren bij het lopen
De EvoWalk helpt mensen met lopen door op precies het juiste moment hun beenspieren elektrisch te stimuleren.
Bewegen is een mensenrecht, vinden de oprichters van het Amerikaanse bedrijf Evolution Devices. Een klein team, bestaande uit een neurowetenschapper, een promovendus in de neurowetenschappen en een elektrotechnisch ingenieur, wil de mogelijkheid om te lopen teruggeven aan mensen die dat niet of moeilijk meer kunnen. Hun eerste uitvinding in die richting is EvoWalk, een systeem dat de beenspieren stimuleert om de juiste loopbeweging te maken.
Verbeterde loopbeweging
EvoWalk is geschikt voor mensen die als gevolg van een ziekte moeite hebben met lopen. Het systeem werkt met een band die de patiënt om het been draagt. Sensoren in de band registreren de beweging in het been als de drager probeert een loopbeweging in te zetten.
Via kunstmatige intelligentie voorspelt het systeem vervolgens welke spieren moeten worden gebruikt. Precies op het juiste moment worden deze spieren elektrisch gestimuleerd om de loopbeweging te verbeteren.
Zogenoemde functionele elektrostimulatie (FES) wordt al langer gebruikt om verlamde of verslapte spieren te activeren. Het vervangt de natuurlijke elektrische signalen vanuit de hersenen door externe elektrische stimulatie. Evolution Devices is de eerste partij die FES koppelt aan kunstmatige intelligentie om een gepersonaliseerd en zelflerend systeem te realiseren.
Half miljoen dollar
De EvoWalk is al succesvol toegepast om het lopen te verbeteren van patiënten met multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of verlammingsverschijnselen als gevolg van een herseninfarct.
Evolution Devices is met EvoWalk een van de finalisten in de Mobility Unlimited Challenge van de Toyota Mobility Foundation. Dat heeft het bedrijf 500.000 dollar (ruim 440.000 euro) opgeleverd om het idee mee door te ontwikkelen.
Tekst: Paul Schilperoord