Het enige onderhoud dat een basket­bal nodig heeft, is dat deze van tijd tot tijd moet worden opgepompt. Dat ongemak wil sportbedrijf Wilson ­verhelpen met een ge-3D-printe, luchtloze basketbal.


Wilson noemt het de heruitvinding van de basketbal: een luchtloze bal die niet hoeft te worden opgepompt. Met de Wilson Airless maakte het bedrijf een prototype dat bestaat uit een elastisch materiaal in een rooster van zeshoeken waar de lucht doorheen stroomt.




3D-printtechniek: selective laser sintering

Een dergelijk complex ontwerp kon alleen tot stand komen door gebruik van selective laser sintering. Dat is een 3D-printtechniek waarbij een laser de bedachte vorm laag voor laag opbouwt door polymeerpoeder te versmelten.

Het idee om banden zonder lucht te maken leeft al langer in de auto-industrie. Zo lanceerde bandenproducent Michelin een aantal jaar geleden autobanden gebaseerd op een vergelijkbaar idee: een ge-3D-printe, luchtdoorlatende honingraatstructuur.


Luchtloze bal voldoet aan alle specificaties

Toch is de luchtloze band nog niet doorgebroken. Wilson hoopt met de luchtloze bal ook een inspiratie te zijn voor andere takken van sport. 

De bal voldoet aan de specificaties van een normale basketbal wat betreft gewicht, grootte en hoe goed de bal stuitert.

In een filmpje vertellen de makers over het ontwerpproces: 
 


Aerodynamische eigenschappen

Toch is de bal echt nog een prototype, zeggen de makers. Want hoe werkt de aerodynamica in de bal precies en is de bal ook bestand tegen beschadiging of voorwerpen die erin blijven haken?

Daarvoor zal er eerst nog uitgebreider worden getest.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Wilson Sporting Goods