Auto’s zijn over het algemeen een behoorlijk vervuilend vervoermiddel, met name door hun uitlaatgassen. Hoewel er steeds meer duurzame alternatieven zijn, wordt een ander vervuilend aspect vaak vergeten: bandenafval.

De banden van een auto produceren afval in de vorm van micro­plastics, stukjes plastic afval die kleiner zijn dan vijf millimeter. Minuscule rubberen deeltjes vliegen van de autoband af en belanden op straat, in de goot en in de zee. Ze worden ook ingeademd.

Studenten uit Londen hebben met hulp van hoogleraar Robert Shorten een oplossing bedacht, onder de naam The Tyre Collective. Ze ontwikkelden een soort kastje dat vlak achter de auto­band wordt geplaatst en dat de rubberen deeltjes opvangt voordat die in de natuur kunnen belanden. Het kastje wordt gemonteerd aan de stuurkogel; er is één apparaat per wiel nodig.

Frictie

Als de band over het wegdek rolt, zorgt de frictie tussen band en weg voor geladen rubberen deeltjes die eraf vliegen. Het apparaat van The Tyre Collective maakt gebruik van elektrostatische technologie om deze deeltjes direct bij de bron te verzamelen. Daarbij krijgt het hulp van de lucht­stromingen rond een draaiend wiel, doordat het apparaat dicht bij het raakpunt van de band en de weg zit.

De opgevangen deeltjes komen terecht in een kleine opslagtank die met enige regelmaat moet worden geleegd. De inhoud is vervolgens te recyclen voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe auto­­banden. Grotere deeltjes kunnen worden hergebruikt voor 3D-printen of in de inktindustrie. Het prototype is reeds getest in een lab, waar de autoband wordt onderworpen aan dezelfde wrijving als op de weg.

Tekst: Juliska Wijsman