Dove ouders kunnen het niet horen als hun baby huilt, laat staan waaróm. Is hij moe, heeft hij honger, is hij niet op zijn gemak? Een nieuwe app brengt daar verandering in. Uit een geluidsopname van maar vijf seconden bepaalt de app de reden van het gekrijs, zodat de ouders daar direct op in kunnen spelen.

Read this article in English

Heb je net een kind gekregen, dan kan het huilen van je baby je onzeker maken, of zelfs ongerust. Het is lang niet altijd duidelijk wat de reden is van het ongemak. Praten kan je oogappel nog niet, dus soms is een trial-and-error-aanpak het enige wat werkt: heeft de baby net nog gegeten? Check. Is de luier schoon? Check. Heeft ie het niet te warm, te koud? Check.

Nu is dit voor goed horende ouders best al spannend en zoeken, maar denk je eens in hoe dat moet zijn wanneer beide ouders doof zijn. Toegegeven, dat is een kleine groep, maar het was toch genoeg reden voor wetenschappers aan de University of California in Los Angeles (UCLA) om de app ChatterBaby te ontwikkelen (letterlijk: ‘BabbelBaby’).
 

Hangerig of pijn

De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meeste voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. ‘Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is’, zegt projectleider Ariana Anderson van UCLA in een persbericht. ‘Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.’

Bij het maken van de app zijn zo’n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven dat deze geluiden analyseert. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby.

Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven. Logisch, want de oorzaak van het gekrijs is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar om een idee te geven: tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door een vaccinatie of het aanbrengen van gaatjes in de oorlellen voor oorbelletjes) in 90 % van de gevallen te herkennen.
 

Autisme

Een van de ouderparen die meewerken aan het onderzoek van UCLA zijn Delbert en Sanaz Whetter, die beiden doof zijn. Als zij nu in een andere kamer van het huis zijn dan de baby, gebruiken ze camera’s en geluidsdetectoren om hun kroost in de gaten te houden via een tablet. Bij harde geluiden gaat een alarm af, maar ‘tot nu toe was het lastig om onderscheid te maken tussen praten en huilen. Nu kunnen we voor het eerst met redelijke zekerheid zien wat de reden is van het huilen van onze baby’, zegt Delbert Whetter.

De UCLA-onderzoekers willen nog verder gaan met hun app. Ze gaan de geluidsfragmenten die mensen uploaden (geanonimiseerd) gebruiken voor een brede analyse om vroege aanwijzingen van bepaalde aandoeningen op te kunnen merken, zoals autisme. De theorie is dat het huilpatroon van jonge baby’s iets zou kunnen zeggen over de kans om autisme te ontwikkelen. Maar dit onderzoek is nog in een erg vroege fase.
 

Huilbuien

ChatterBaby lijkt vooral voor dove ouders van jonge baby's een uitkomst, maar ook voor horende ouders kan het razend interessant zijn om de app eens uit te proberen. Want ook voor hen is vaak niet duidelijk waarom hun kind huilt. Dus misschien leert deze software je nog iets over de huilbuien van je eigen kind. De app ChatterBaby is nu gratis te downloaden via de appstores van iPhone en Android en op de website Chatterbaby.org, waar ook meer achtergrondinformatie te lezen is. 

 

Beeldmateriaal UCLA